Antena 3 Actualitate Fost președinte al Curții Constituționale, despre decizia lui Iohannis de a respinge miniștrii interimari: „Atitudinea nu este una constituțională”

Fost președinte al Curții Constituționale, despre decizia lui Iohannis de a respinge miniștrii interimari: „Atitudinea nu este una constituțională”

05 Sep 2019   •   22:42
Fost președinte al Curții Constituționale, despre decizia lui Iohannis de a respinge miniștrii interimari: „Atitudinea nu este una constituțională”

Decizia președintelui Klaus Iohannis de a respinge numirea miniștrilor interimari pentru portofoliile Energie, Mediu și relația cu Parlamentul, după ieșirea ALDE de la guvernare, nu înseamnă că Guvernul moare, crede fostul președinte al Curții Constituționale Augustin Zegrean.

"Este răspunderea președintelui această decizie pentru că în Constituție este termen imperativ că în caz de vacantare a postului, președintele va desemna un ministru interimar pentru cel mult 45 de zile. Exprimarea din Constituție nu lasă loc de întors, mai ales că cei propuși pentru a fi interimari sunt miniștri în funcție, deci ei îndeplinesc condițiile de a fi miniștri. Atitudinea nu este una constituțională. Viorica Dăncilă poate să lase aceste ministere fără miniștri, pentru că știe că pentru miniștri titulari ar trebui să meargă în Parlament pentru a cere votul, în condițiile în care s-a schimbat structura Guvernului după retragerea ALDE. Ministerele pot funcționa fără titulari în acest interval, pentru că la fiecare minister trebuie să existe un înlocuitor. Guvernul va lucra cu mai puțini miniștri. Nu se desființează ministerele, nici Guvernul nu moare dacă nu numește domnul președinte miniștrii interimari", a declarat Zegrean pentru Hotnews.

Despre sesizarea Curții Constituționale de către Guvern, Zegrean spune că "are șanse, dar până la pronunțarea unei decizii trece minimum o lună".
 

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close