Antena 3 CNN Actualitate Fosta şefă a Vămii Halmeu a fost condamnată la 4 ani şi jumătate de închisoare, pentru dare de mită

Fosta şefă a Vămii Halmeu a fost condamnată la 4 ani şi jumătate de închisoare, pentru dare de mită

Fosta şefă a Vămii Halmeu a fost condamnată la 4 ani şi jumătate de închisoare, pentru dare de mită
02 Dec 2011   •   13:33

Închisoare pentru şpaga de la Vama Halmeu. Fosta şefă a Vămii Halmeu, Nicoleta Dobrescu, care şi-a cumpărat funcţia cu 130.000 euro, a fost condamnată la patru ani şi jumătate de închisoare.

Omul de afaceri Liviu Florian, care a intermediat şpaga, a fost condamnat la 6 ani şi jumătate de închisoare. Alte trei persoane implicate în dosar au primit pedepse de până la patru ani de închisoare.

Potrivit Mediafax, cele cinci persoane inculpate în dosarul mitei de la Vama Halmeu au fost condamnate, vineri, de Tribunalul Satu Mare, la pedepse cu închisoare cu executare, cea mai mare pedeapsă primind-o omul de afaceri Liviu Florian.

Astfel, omul de afaceri Liviu Florian, acuzat de două infracţiuni de trafic de influenţă, a fost condamnat la aproape şapte ani de închisoare cu executare.
   
Fostul şef al Vămii Halmeu Nicoleta Manuela Dobrescu, acuzat de cumpărare de influenţă, a fost condamnat la patru ani şi şase luni de închisoare cu executare.
   
Omul de afaceri Ioan Savu, acuzat de două infracţiuni de complicitate la trafic de influenţă, a fost condamnat la trei ani şi nouă luni de închisoare cu executare.
   
Fostul angajat al unui magazin duty-free din Vama Halmeu Ioan Romeo Niţu, acuzat de complicitate la două infracţiuni de cumpărare de influenţă, a fost condamnat la patru ani şi trei luni de închisoare cu executare, iar omul de afaceri din Negreşti Oaş Florin Dănuţ Feher, acuzat de complicitate la două infracţiuni de cumpărare de influenţă, a fost condamnat la patru ani şi trei luni de închisoare cu executare.
   
Totodată, instanţa a dispus confiscarea sumei de 130.000 de euro de la Liviu Florian şi Ioan Savu şi a sumei de 300.000 de euro de la Nicoleta Dobrescu, Ioan Romeo Niţu şi Florin Dănuţ Feher.
   
Sentinţa Tribunalului Satu Mare nu este definitivă, putând fi atacată cu apel în termen de zece zile de la pronunţare.
   
La pronunţarea sentinţei au fost prezenţi Ioan Romeo Niţu şi Florin Feher care au declarat că vor face apel.

 


Liviu Florian a primit, în 2009, 130.000 de euro de la Nicoleta Dobrescu. În schimbul banilor, urma să intervenă pe lângă şeful Vămilor, ca aceasta să fie numită şef peste Vama Halmeu. Lucru care s-a şi întâmplat. Omul de afaceri a suţinut însă că singura legătură pe care a avut-o cu Nicoleta Dobrescu a fost una sentimentală, nepotrivită.

Avocaţii celor reţinuţi au susţinut că acţiunea procurorilor a fost ilegală. Interceptările surprinse de DNA între adjunctul şefului IJPF Satu Mare, comisarul şef Tiberiu Giurea şi fosta şefă a Biroului Vamal Halmeu, Nicoleta Dobrescu i-au contrazis pe avocaţi.

Potrivit tribunalului Satu Mare, pentru şefia vămii Halmeu s-au solicitat în total 430.000 de euro. Postul urma să fie atribuit după criterii politice şi nu profesionale. Întâmplător sau nu, fostul şeful al Vămii Halmeu Nicoleta Dobrescu şi-a luat concediu de odihnă, cu trei zile înainte ca DNA să facă primele reţineri în dosarul traficului de influenţă, susţin surse vamale.

×
Subiecte în articol: inchisoare spaga vama mita
Parteneri
Data la care vom călători fără vize în America
x close