Antena 3 CNN Actualitate Fostul director de la Cantacuzino: Institutul nu mai produce niciun vaccin

Fostul director de la Cantacuzino: Institutul nu mai produce niciun vaccin

de M.Z.    |    22 Aug 2013   •   19:50

Românii ar putea rămâne fără vaccinul antigripal şi în acest an. Fostul director al Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel, susţine că nu a primit la timp fondurile necesare pentru producerea vaccinului. Acesta spune că banii ar fi trebuit să fie alocaţi Institutului încă din luna mai.

 
Totodată, fostul director al Institutului Cantacuzino, Radu Iordăchel, demis de ministrul Sănătăţii, spune că eliberarea sa din funcţie este ilegală şi o va ataca în instanţă. Mai grav, spune el, este că instituţia nu mai produce niciun vaccin, nici măcar cel gripal anunţat de Ministerul Sănătăţii.
 
"Astăzi, la Institutul Cantacuzino, nu se mai produce niciun vaccin. La această dată, în condiţii normale, se încheia procesul de înfiolare", a declarat, miercuri, fostul director general al Institutului Cantacuzino, potrivit Mediafax
 
Radu Iordăchel a mai spus că, de trei ani, institutul nu a mai produs continuu vaccin, statul fiind obligat să cumpere produse de imunizare la preţuri de peste trei ori mai mari, iar vinovat pentru această situaţie este, în opinia lui, Ministerul Sănătăţii (MS).
 
"Domnul Antal, directorul general adjunct, numit ilegal de ministrul Nicolăescu, a avut pe mână opt milioane de lei de la bugetul de stat, pentru Direcţia de investiţii, pentru redeschiderea liniei de vaccin antigripal, redeschiderea liniei de vaccin BCG şi finalizarea laboratorului de biosecuritate unde se pot analiza agenţi înalt patogeni. Rezultatele? Banii au fost dirijaţi integral spre linia de vaccin antigripal, lăsând celelalte obiective strategice fără finanţare. Din cele opt milioane, Antal a realizat investiţii de doar 1,8 milioane de lei în linia de vaccin antigripal, în condiţiile în care aceasta trebuia să fie gata în luna mai", a declarat Iordăchel. 
 
Tot el a mai spus că linia de vaccinuri antigripale, pentru care MS a cheltuit un buget de aproape 10 milioane de euro din finanţarea de la Banca Mondială, într-un proiect demarat în 2007-2008, nu a fost nici până acum predată Institutului Cantacuzino. "Lucrarea a fost contratată în 2007 şi avea termen de finalizare 2009. În acel moment, eu am venit în institut şi am decalat lucrarea pentru 2010. Din păcate, am fost dat afară la începutul lui 2010 şi nu s-a mai făcut nimic de atunci", a adăugat Radu Iordăchel. 
 
Potrivit fostului director de la Cantacuzino, linia de vaccinuri nu a fost predată de către MS din cauza unor deficienţe majore de execuţie. "De fapt, linia de vaccinuri nu poate fi predată de către Minsiterul Sănătăţii pentru că experţii străini au constatat că aceasta nu corespunde din cauza unor deficienţe majore de execuţie. Interpuşii domnului Nicolăescu, cei doi veri, Antal şi Mora, consilier pesonal, au încheiat contracte cu firme obscure pentru vaccin, cu valori de peste 290 la sută faţă de estimările de pe piaţă, fără să fie făcute procedurile minimale. Institutul nu produce vaccin pentru că ministerul nu a trimis documentele la Finanţe, blochează fonduri de 10 muilioane de lei care au fost alocaţi în mai şi care erau  necesari pentru aprovizionarea cu materii prime şi materiale şi pentru demararea activităţii", a adăugat Iordăchel.
 
Radu Iordăchel reclamă şi că laboratorarele de referinţă unice din România au fost lăsate, pentru prima dată, fără bani timp de şase luni, iar apoi bugetul lor a fost redus cu 10%, motiv pentru care România nu a putut raporta bolile transmisibie către organismele internaţionale, iar cei 110 specialişti nu avut fonduri.
 
Fostul director al Institutului Cantacuzino a adus în discuţie şi problema datoriilor instituţiei. "Am fost revocat din funcţia de director general de către ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, deşi în 2009, când am preluat institutul, erau datorii de peste 15 milioane de lei. În 2010, toate datoriile erau plătite şi aveam lichidităţi de aproape patru milioane de euro. În 2010, am fost demis fără motiv. De altfel, am câştigat în instanţă şi am fost reangajat în 2012. Am revenit director general în mai 2012 am găsit pierderi de aproape 4,3 milioane de lei, datorii scadente de 3,4 milioane de lei. Până la ora actuală, am reuşit să menţin institutul pe linia de plutire", a mai spus Iordăchel. 
 
În opinia lui Iordăchel, ministrul Sănătăţii a făcut o serie de abuzuri şi ilegalităţi prin care Cantacuzino s-a transformat din institut în coordonarea MS în institut în subordinea directă a unor "interpuşi ai lui Eugen Nicolăescu". 
 
"Ilegalităţile lui Nicolăescu vizează numiri ilegale. A introdus în Consiliul de Administraţie patru membri ai MS, ceea ce încalcă legea de înfiinţare şi funcţionare a insitutului şi legea cercetării care dă dreptul la un singur reprezentant al Ministerului Sănătăţii în Consiliul de Administraţie. Apoi, numirile nu au avizul Ministerului Educaţiei, iar persoanele nominalizate de Nicolăescu sunt orice, dar nu specialişti cu înaltă recunoaştere pe linie ştiinţifică biomedicală, cum cere legea. Este vorba despre Antal Ovidiu, fost consilier personal în MS, Diga Gheorghe, secretar general al MS, Pârvu Simona, director general al Direcţiei de sănătate publică, şi Mora Victor, consilier personal la MS şi văr al lui Antal Ovidiu. Totodată, Nicolăescu a înfiinţat ilegal postul de director general adjunct, ceea ce contravine HG privind organizarea institutelor de cercetare-dezvoltare. Postul de director general adjunct a fost înfiinţat în ianuarie 2013, prin modificarea organigramei aprobate cu numai o lună înainte. Postul a fost creat pentru Antal Ovidiu, care nu întruneşte calificările necesare pentru ocuparea acestuia", a mai spus Iordăchel. 
 
Radu Iordăchel a fost demis de ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, din cauza unor deficienţe de management, au declarat, pe 31 iulie, oficiali din Ministerul Sănătăţii. Atribuţiile lui Iordăchel i-au fost date directorului adjunct Ovidiu Antal.
 
Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccinuri. 

 

×

REUNIUNE NATO LA BUCUREȘTI

Miniștrii de externe din țările NATO, la București. Măsuri de securitate la cel mai înalt nivel

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close