Antena 3 CNN Actualitate Fostul director SIE, Cătălin Harnagea, nu exclude posibilitatea existenţei unei închisori CIA în Capitală (VIDEO)

Fostul director SIE, Cătălin Harnagea, nu exclude posibilitatea existenţei unei închisori CIA în Capitală (VIDEO)

Fostul director SIE, Cătălin Harnagea, nu exclude posibilitatea existenţei unei închisori CIA în Capitală (VIDEO)
Sursa foto: Catalin Harnage
16 Aug 2009   •   13:31

Fostul director al Serviciului de Informaţii Externe, Cătălin Harnagea, nu exclude posibilitatea ca în Capitală să fi existat o închisoare CIA. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii Q&A, de la Antena 3, şi vin după scandalul declanşat de un fost oficial al agenţiei americane. Acesta susţine, într-un interviu publicat în cotidianul New York Times, că în centrul Bucureştiului ar fi fost amplasată o închisoare secretă a CIA.

Cătălin Harnagea spune că ipoteza existenţa unei închisori CIA în România nu poate fi exclusă complet: ?Posibilitatea ca România să fie aleasăca să organizeze aceste centre de detenţie este, pe undeva, favorabilă, în relaţia cu Statele Unite?

Invitat în emisiunea Q&A, moderată de Alessandra Stoicescu, Harnagea a declarat că, dacă ar fi existat o închisoare CIA în România, foarte puţine persoane ar fi ştiut de amplasarea ei. ??În general aceste lucruri sunt ştiute doar de şeful statului şi maxim o persoană sau două?, spune el.

Acesta este contrazis, însă, de ziaristul Mark Mazzetti de la cotidianul "The New York Times", cel care a scris despre dezvăluirile făcute de fostul oficial CIA. ?Noi am înţele că, în fiecare caz a existat măcar acordul tacit al serviciilor de informaţii ale acelei ţări, aşa că este puţin probabil ca guvernul gazdă să nu ştie nimic despre acea închisoare?, susţine jurnalistul.

Fostul minstru al Apărării, Ioan Mircea Paşcu, a calificat articolul din ziarul american drept o făcătură: ?Nu văd care ar fi fost raţiunea să instalezi un asemenea centru în mijlocul Bucureştiului, ştiind că trebuie să aduci până acolo deţinuţii şi că aceştia trebuie să fie mascaţi într-un fel sau altul ca cetăţenii să nu-şi dea seama?.

Europarlamentarul Adrian Severin a fost mai rezervat în declaraţii. ?A spune că îi dau credit, sau că i se poate da credit, înseamnă că acceptăm teza care este afirmată acolo, ori deocamdată sunt date mult prea puţine pentru a ajunge la o asemenea concluzie?, este de părere acesta.

Ideea existenţei închisorii CIA în mijlocul Capitalei este repsinsă şi de Norica Nicolai, fost preşedinte al Comisiei parlamentare privind presupusele centre de detenţie CIA. Aceasta crede că acuzaţiile din New York Times reprezintă o tentativă de decredibilizare a României.



Antena 3

×
Subiecte în articol: Catalin Harnagea
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close