Antena 3 Actualitate Fostul ministru al Muncii Ioan Botiş, cercetat de DNA

Fostul ministru al Muncii Ioan Botiş, cercetat de DNA

26 Apr 2011   •   20:36
Fostul ministru al Muncii Ioan Botiş, cercetat de DNA
Sursa foto: Foto: Intact Images

Inspectorii Agenţiei Naţionale de Integritate au sesizat DNA în cazul fostului ministru al Muncii Ioan Botiş. ANI a constatat că Botiş se află într-un conflict de interese, având în vedere că soţia acestuia este consilier pe un proiect finanţat de UE şi Guvern.

Fostul ministru al Muncii,  Nelu Botiş, va da cu subsemnatul la DNA. Procurorii anticorupţie vor deschide un dosar penal şi vor stabili dacă Botiş a comis sau nu infracţiunea de conflict de interese, care practic este una din formele corupţiei.  Legea spune că în situaţia în care un funcţionar public ajută prin atribuţiile de serviciu  o rudă sau chiar pe soţul său, în acest caz pe soţie, să obţină un folos material pentru sine , el riscă să ajungă după gratii.

În speţă vorbim de o pedeapsă cu  închisoare de la 6 luni la 5 ani şi interzicerea dreptului de a ocupa o funcţie publică pe durată maximă. Alături de el vor da explicaţii şi soţia sa, Ligia Botiş, dar şi alte două persoane cu funcţie în ONG. Aceştia ar fi modificat actele asociaţiei privind obiectul de activitate, imediat după ce Botiş a devenit ministru, special ca să capete fonduri. Soţia sa chiar închiria sediul asociaţiei prin intermediul unei firme pe care o deţine, obţinând lunar 5500 de lei.

ANI s-a sesizat din oficiu, în urma relatărilor apărute în presă, potrivit cărora soţia lui Botiş, consilier la un ONG bistriţean, ar fi "ajutat" la primirea a aproape 500 de milioane de euro ca fonduri europene nerambursabile, imediat după ce soţul ei a fost numit. Nelu Botiş şi-a dat demisia abia după ce s-a întîlnit cu inspectorii ANI,  susţinând că e doar o problemă de moralitate, nicidecum penală.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close