Antena 3 CNN Actualitate Fostul ministru Gabriel Sandu, trimis în judecată de DNA pentru spălare de bani

Fostul ministru Gabriel Sandu, trimis în judecată de DNA pentru spălare de bani

Fostul ministru Gabriel Sandu, trimis în judecată de DNA pentru spălare de bani
28 Noi 2019   •   16:27

Gabriel Sandu, fost ministru al Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, a fost trimis în judecată în stare de libertate, joi, de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, sub acuzaţia de spălare a banilor în dosarul licenţelor Microsoft.

Potrivit unui comunicat al DNA, în cursul anului 2009, Gabriel Sandu, în calitate de ministru, ar fi pretins şi primit de la doi oameni de afaceri suma de 2.196.035 euro pentru a face demersurile necesare ca firmele acestora să încheie un contract de închiriere licenţe Microsoft cu Guvernul României.

"La solicitarea inculpatului Gabriel Sandu, în baza unor contracte de consultanţă ce atestau operaţiuni comerciale fictive, suma respectivă de 2.196.035 euro ar fi fost transferată în contul unei societăţi comerciale controlate de acesta. În perioada 24 august 2010 - 13 noiembrie 2015, în scopul de a disimula originea ilicită a banilor primiţi în condiţiile descrise mai sus, inculpatul Gabriel Sandu ar fi dispus transferul acestora, prin intermediul unor companii cipriote, în conturile a două societăţi din România.
Prin acest mecanism, inculpatul ar fi încercat să creeze aparenţa că suma respectivă ar reprezenta de fapt o investiţie pe teritoriul României a companiilor din Cipru", se arată în comunicat.

Cu privire la suma de 2.196.035 euro, ce a făcut obiectul infracţiunii de spălare a banilor din prezenta cauză, nu se mai poate dispune confiscarea specială, având în vedere faptul că, printr-o decizie penală anterioară, s-a dispus confiscarea aceleiaşi sume de la inculpat cu titlu de folos necuvenit (sumă ce a făcut obiectul infracţiunii de trafic de influenţă pentru care inculpatul a fost condamnat definitiv).

Dosarul a fost trimis spre judecare Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

La sfârşitul lunii septembrie 2017, procurorii DNA i-au trimis în judecată pe fostul ministru al Comunicaţiilor Gabriel Sandu, omul de afaceri Claudiu Florică, fostul jucător de tenis Dinu Mihail Pescariu şi Călin Tatomir, fost director general Microsoft România SRL.

Gabriel Sandu era acuzat de abuz în serviciu, Dinu Pescariu şi Claudiu Florică - instigare la abuz în serviciu, iar Călin Tatomir este acuzat de complicitate la abuz în serviciu.

Potrivit DNA, în condiţiile în care în luna aprilie 2009 expira contractul comercial privind închirierea de licenţe Microsoft, Gabriel Sandu, cu încălcarea dispoziţiilor legale şi la instigarea lui Claudiu Florică şi a lui Dinu Pescariu, ar fi depus diligenţele necesare pentru încheierea unui nou contract.

Acest lucru, spun anchetatorii, nu se putea realiza decât prin organizarea unei licitaţii publice în condiţiile OUG 34/2006.

"În acest context, inculpaţii Dinu Mihail Pescariu şi Claudiu Ionuţ Florică, în calitate de reprezentanţi în fapt/drept ai societăţii D.Con.Net AG, pentru a fi favorizaţi în câştigarea licitaţiei publice, prin intermediul unui om de afaceri, au luat legătura cu ministrul de la acea vreme, Gabriel Sandu, căruia i-au şi plătit în acest scop suma de 2.196.035 euro", mai spun procurorii.

DNA arată că, în urma înţelegerii avute de Pescariu şi Florică cu ministrul Sandu, acesta din urmă a aprobat documentaţia de atribuire aferentă procedurii de licitaţie deschisă iniţiată pentru "Achiziţionarea dreptului de utilizare de produse software prin închiriere cu opţiune de cumpărare". 

Sursă: Agerpres
×
Subiecte în articol: Gabriel Sandu DNA
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close