Antena 3 CNN Actualitate Fostul şef al CFR, Mihai Necolaiciuc, posibil agent sub acoperire al FBI

Fostul şef al CFR, Mihai Necolaiciuc, posibil agent sub acoperire al FBI

Fostul şef al CFR, Mihai Necolaiciuc, posibil agent sub acoperire al FBI
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    08 Ian 2014   •   12:02

Mihai Necolaiciuc a fost agent sub acoperire al FBI, scrie Adevărul. Necolaiciuc ar fi acceptat să lucreze pentru FBI pentru a nu fi extrădat în România şi ar fi semnat acordul de colaborare în 2009.

Jurnaliştii de la RISE Project sunt cei care au descoperit documentele în dosarul întocmit de către autorităţile americane în vederea extrădării lui Mihai Necolaiciuc în România.

Colaborarea ar fi fost devoalată, în faţa autorităţilor din Statele Unite, de o traducătoare angajată să intermedieze negocierea dintre Necolaiciuc şi FBI.

Fostul şef al CFR a fugit din România în martie 2005, pe fondul acuzaţiilor de delapidare a aproape 100 de milioane de euro din bugetul CFR, instituţie la cârma căreia s-a aflat în perioada 2000-2004.

 
Pe 7 ianuarie, Mihai Necolaiciuc a fost achitat în dosarul devalizării CFR. Fostul director al Căilor Ferate Române a fost acuzat că a prejudiciat statul român cu 2,7 milioane de euro. Este vorba de bani de la Banca Europeană de Investiţii, folosiţi în alte scopuri decât cel pentru care au fost acordaţi.

Creditul garantat din fonduri publice era destinat unui proiect de reconstruire a infrastructurii afectate de inundaţiile din 2000. Potrivit procurorilor, Necolaiciuc ar fi cheltuit banii pe servicii de publicitate în presă, saci de folie, frigidere, salopete, calendare şi agende.


Palmaresul lui Necolaiciuc:
 
- numit director la CFR în anul 2000, de către ministrul Anca Boagiu 
- păstrat în funcţie până în 2004 de către ministrul PSD Miron Mitrea
- trimis în judecată pentru 4 dosare penale
- 16 februarie 2009, trimis în judecată pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, prejudiciu 3,5 milioane euro
- 1 februarie 2008, trimis în judecată pentru două infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, pentru şapte infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice, prejudiciu de peste 18 milioane de euro
- 24 iunie 2008, trimis în judecată pentru pentru trei infracţiuni de abuz în serviciu contra intereselor publice în formă calificată şi continuată şi utilizarea subvenţiilor în alte scopuri decât cele pentru care au fost acordate
- 12 mai 2011, trimis în judecată pentru evaziune fiscală, prejudiuciu 3 milioane de euro

×
Subiecte în articol: Mihai Necolaiciuc
Parteneri
Șeful Serviciului Secret din România, întâlnire de taină la Damasc
x close