Antena 3 CNN Actualitate Fructe și legume pline de pesticide în piețele din România: Specialiștii au emis peste 20 de avertizări alimentare în ultimele luni

Fructe și legume pline de pesticide în piețele din România: Specialiștii au emis peste 20 de avertizări alimentare în ultimele luni

Fructele și legumele prezente pe piață sunt pline de pesticide. Specialiștii din laboratoare au emis peste 20 de avertizări alimentare, în numai cinci luni de zile.

Fructe și legume pline de pesticide în piețele din România: Specialiștii au emis peste 20 de avertizări alimentare în ultimele luni
Sursa foto: Antena 3
de Mia Lungu    |    06 Iun 2021   •   13:04

Costel Vînătoru, cercetător în legumicultura și inginer agronom a explicat la Antena 3 ce fel de pesticide conțin fructele și legumele și cum trebuie alese alimentele de către consumatori.

"Sigur, sunt periculoase aceste pesticide, dacă nu sunt folosite corespunzător, dacă nu se respectă doză de utilizare și, mai grav, dacă sunt folosite produse neautorizate.", a precizat cercetătorul.

"Legumele la noi sunt cultivate pe sol, nu pe suport inert cu substanțe de sinteză. Vorbim de plante, culturi, pe sol, în sistem tradițional.

Substanțele care sunt avizate în România, a fi comercializate, în centrele fitosanitare, sunt cu risc redus. Sunt iritante, nu sunt substanțe periculoase.", a mai spus acesta.

Cum alegem fructele și legumele sănătoase

"Trebuie să fim atenți de unde cumpărăm. Cea mai bună cale ar fi analiza de laborator. Să avem laboratoare specializate și tot ce se comercializează să fie analizat.

Trebuie să cunoaștem foarte bine trasabilitatea producției. Să știm cine a fost producătorul, ce tehnologie de cultură a abordat. Sau ce tratamente au fost aplicate, ce doze. Să cunoaștem soiul, hibridul.

Dacă ne referim la tomate, noi nu avem nicio creație în România, nici hibridă nici soi, care să nu prezinte semințe. Deci un indiciu clar: dacă tăiem o tomată și nu descoperim în interiorul ei sămânță, putem să credem că a fost măturat forțat sau vorbim de un hibrid importat. Dar nu vorbim de o creație pur autentică românească."

×
Parteneri
Marcel Ciolacu dă asigurări: Sunt bani de salarii si pensii
x close