Antena 3 CNN Actualitate Fructele româneşti sunt scumpe şi rare anul acesta

Fructele româneşti sunt scumpe şi rare anul acesta

Fructele româneşti sunt scumpe şi rare anul acesta
25 Iun 2014   •   19:52

Fructele româneşti sunt scumpe şi rare anul acesta. Ploile şi grindina au distrus livezile. Producătorii se plâng că, în unele cazuri, recoltele au fost afectate în proporţie de 70 la sută. În consecinţă, ce iese pe piaţă... e scump. Kilogramul de cireşe, spre exemplu, se vinde în plin sezon şi cu 15 lei.

Adrian Popescu a investit aproape un milion de euro în livada cu cireşe, prune şi pere, dintr-o comună de la marginea Capitalei. Acesta este primul an de producţie la cireşe şi, potrivit calculelor, ar fi trebuit să aibă o recoltă mare. Ploile i-au stricat însă socotelile.

În situaţia lui sunt şi alţi producători. Livezile cu mere din Voineşti, spre exemplu, au fost afectate în proporţie de 70 la sută.

Recoltele slabe şi târzii au făcut ca preţurile să rămână încă mari pentru fructele autohtone. Dacă preţul cireşelor la producători este cuprins între 5 şi 9 lei, în pieţe, fructele se vând cu 10 lei, iar în hipermarket pot ajunge şi la 15 lei. Şi merele vor fi mai scumpe.

Dacă toamna trecută, kilogramul se vindea cu 1,5 lei, anul acesta preţul ar putea creşte cu un leu.

Fructele stricate de ploi nu merită nici măcar vândute pentru industrializare, se plâng producătorii. Preţul de vânzare este foarte mic, iar proprietarii livezilor n-ar câştiga nici măcar bani să plătească muncitorii.





×
Subiecte în articol: recolta ploi
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close