Antena 3 CNN Actualitate Noua funcție de securitate introdusă pe aceste telefoane, care te protejează de spionajul guvernului

Noua funcție de securitate introdusă pe aceste telefoane, care te protejează de spionajul guvernului

O nouă funcție de securitate, care te protejează de spionajul guvernului, a apărut în actualizarea iOS 16 a telefoanelor iPhone. Iată despre ce este vorba și cum funcționează.

Noua funcție de securitate introdusă pe aceste telefoane, care te protejează de spionajul guvernului
Sursa foto: Getty Images
de Andreea Ştefan    |    17 Sep 2022   •   23:43

Apple a lansat iOS 16, cu noi funcții care să sporească securitatea și intimitatea utilizatorilor Apple, inclusiv Lockdown Mode și Security Check.

Funcția de securitate Lockdown Mode nu este pentru uz de zi cu zi, ci a fost creată pentru a proteja persoanele expuse unui risc crescut (apărători ai drepturilor omului, jurnaliști, disidenți).

"Pornind Lockdown Mode în iOS 16, ipadOS 16 și macOS ventura, se întărește și mai mult protecția aparatelor și limitează strict anumite funcționalități, reducând brusc suprafața de atac ce ar putea fi exploatată de softuri de spionaj”, a transmis Apple.

Mădălin Dumitru, CEO la Cyber Smart Defence, expert în securitate cibernetică, a explicat, în exclusivitate la Antena 3, ce înseamnă acest update al Apple și cum funcționează aceastp funcție de securitate.

”Apple a făcut un update major al sistemului de operare iOS pentru iPhone, precum și pentru laptop-urile Mac iOS 16, care vine cu niște măsuri de securitate și vine să contracareze aceste softuri de spionaj cibernetic. Aici amintim cazul faimos al jurnalistului Khashoggi, al cărui telefon a fost infectat cu faimosul virus Pegasus.

Sunt foarte multe țări care au achiziționat acest software, care, odată trimis un mesaj de tip SMS sau iMessage către un telefon iOS, nu era nevoie de interacțiune fizică cu echipamentul respectiv și era suficient să se trimită un mesaj și din momentul acela echipamentul, telefonul respectiv, putea fi spionat. Locația, agenda, galeria foto, mesajele și așa mai departe.

(...) iOS 16, care vine cu 2 măsuri de securitate destul de importante, este un upgrade major. Aici vorbim despre funcția lockdown, care, odată activată, limitează foarte multe opțiuni ale telefonului, dar odată cu acest lucru conferă un nivel de securitate ridicat. Practic, mesajele de tip iMessage nu mai funcționează, Face Time este limitat.

Aceste companii care dezvoltau softuri de spionaj, exploatau niște vulnerabilități ale acestui sistem de operare și acestea au fost limitate. Odată activată această opțiune, vă spuneam, telefonului i se taie câteva dintre opțiunile lui și permite astfel să fie mai sigur”, a explicat Mădălin Dumitru, CEO Cyber Smart Defence, la Antena 3.

×
Subiecte în articol: telefoane Apple iphone
Parteneri
Zeci de magistrați au picat testul psihologic
x close