Funcţionarii publici intră în grevă. Negocierile dintre sindicalişti şi Guvern au eşuat

02 Oct 2008   •   15:29
Funcţionarii publici intră în grevă. Negocierile dintre sindicalişti şi Guvern au eşuat

De săptămâna viitoare, funcţionarii publici intră în grevă. Negocierile dintre sindicalişti şi ministrul Economiei, Varujan Vosganian s-au încheiat fără rezultat, iar sindicaliştii nu au obţinut majorarea salarială cerută, de 50%, la fel ca cea a profesorilor.
Alianţa Sed Lex cerea încă de la începutul lunii septembrie o creştere salarială de cel puţin 50 la sută în 2009, pentru menţinerea puterii de cumpărare şi creşterea în termeni reali a salariilor bugetarilor, în caz contrar ameninţând cu declanşarea grevei generale începând din noiembrie, pentru a boicota organizarea alegerilor generale.
Ministrul Economiei Varujan Vosganian spune că salariile din domeniul bugetar trebuie să aibă o rezolvare de ansamblu, oricare modificare trebuie să aibă la bază patru principii:
- caracter unitar nediscriminatoriu
- creşterea diferenţiată a salariilor cu un procent mai mare pentru salariile mai mici
- includerea în salariu a sistemului de sporuri pentru a permite predictibilitatea bugetară şi pentru a înlătura orice formă de arbitrare
- corelarea creşterilor salariului mediu cu politica de consolidare fiscală.
Ministrul a mai precizat că majorările salariale trebuie făcute în mod egal pentru toţi angajaţii sectorului bugetar, pentru ca acele categorii care au fost defavorizate să nu apeleze la blocarea activităţii.
Antena3.ro

x close