Antena 3 CNN Actualitate Gabriela Firea: "Să-l sprijinim pe Ludovic Orban la conducerea Camerei în schimbul sprijinului pentru conducerea Senatului? Exclus!"

Gabriela Firea: "Să-l sprijinim pe Ludovic Orban la conducerea Camerei în schimbul sprijinului pentru conducerea Senatului? Exclus!"

Prim-vicepreşedintele PSD Gabriela Firea a infirmat, luni, la Sinteza Zilei, speculaţiile conform cărora social-democraţii ar putea negocia cu PNL un sprijin reciproc în noul Parlament, astfel încât liberalii să ia şefia Camerei iar PSD, conducerea Senatului.

Gabriela Firea: "Să-l sprijinim pe Ludovic Orban la conducerea Camerei în schimbul sprijinului pentru conducerea Senatului? Exclus!"
de Adrian Iclozan    |    14 Dec 2020   •   23:30

Firea a amintit că în conducerea PSD s-a votat ca formaţiunea să nu sprijine nicio formulă guvernamentală constituită în jurul PNL. 

Mai mult, Firea a acuzat faptul că PSD a fost exclus de la discuţiile privind repartizarea poziţiilor în Birourile Permanente şi în comisiile noului Parlament.

Ea a menţionat că s-a întâmplat astfel o singură dată în perioada recentă - atunci când era preşedinte Traian Băsescu, iar efectul a fost că s-a intrat într-un blocaj parlamentar.

Prim-vicepreşedintele PSD crede că o astfel de posibilitate nu poate fi exclusă în prezent.

Gabriela Firea: De ce a fost exclus PSD de la discuţiile privind reprezentarea în noul Parlament? Până la urmă, tot la vot vom ajunge!

Gabriela Firea: În afară de perioada Traian Băsescu, întotdeauna au fost discuţii între reprezentanţii partidelor care au trecut pragul electoral pentru conducerea Camerei, a Senatului, Birourile Permanente, comisiile parlamentare. Întotdeauna s-a întâmplat aşa, cu excepţia perioadei Traian Băsescu, când s-a intrat în criză parlamentară. Firesc era ca acum, în paralel cu aceste negocieri informale, incorecte, în opinia mea, raportat la rezultatul alegerilor, să aibă loc discuţii între partidele care au intrat în Parlament. Pentru că, până la urmă, vom ajunge la un vot în Parlament. Şi atunci, întreb: de ce a fost exclus PSD de la aceste discuţii privind conducerea Camerei, conducerea Senatului? Dacă se va întâmpla aşa în continuare, noi suntem decişi să apărăm votul românilor, să ne apărăm drepturile de partid câştigător în alegeri şi vom fi în următoarea situaţie: vom propune şi noi un candidat pentru şefia Camerei, pentru şefia Senatului, va propune şi PNL, şi USRPLUS, şi AUR şi toată lumea. Şi mergem la vot. Normal, cutumiar era, în înţelegere între partide (să se decidă) cine preia preşedinţia Camerei, preşedinţia Senatului, vicepreşedinţii, chestorii şi preşedinţii de comisii. Am mai avut un mandat de senator şi aşa s-a întâmplat. Acum am fost excluşi - e vorba de votul românilor. Şi-atunci vom merge în Parlament şi vom vota.

Oana Zamfir: Şi dacă PNL v-ar invita la negocieri pentru conducerile celor două camere şi v-ar cere sprijinul pentru alegerea lui Ludovic Orban la şefia Camerei deputaţilor în schimbul sprijinului pentru conducerea Senatului?

Gabriela Firea: Exclus!

Mihai Gâdea: Asta e întrebarea. Ar putea spune (liberalii) "uite, preşedintele Senatului ar putea fi profesorul Adrian Streinu-Cercel şi ne susţineţi candidatul Ludovic Orban la Cameră".

Gabriela Firea: Avem decizie în Comitetul Politic Naţional: nu votăm în Parlament guvernul constituit în jurul PNL. Cum spunea un coleg de platou, PNL să fie bradul şi USR să aducă globurile, iar UDMR, beteala. Doar dacă este guvern de uniune naţională: PSD, PNL, USRPLUS şi UDMR. Şi AUR, dacă doreşte.

 

×
Subiecte în articol: Sintea zilei Gabriela Firea Ludovic Orban
Parteneri
România, sub asaltul valului de praf saharian
x close