Antena 3 CNN Actualitate Gândacul care împiedică finanţarea autostrăzii Sibiu-Pitești va fi relocat. Cum vor autorităţile să facă acest lucru

Gândacul care împiedică finanţarea autostrăzii Sibiu-Pitești va fi relocat. Cum vor autorităţile să facă acest lucru

Celebrul gândac croitor, care spulbera visul românilor de a avea o autostradă de la Sibiu la Piteşti, ar putea fi relocat.

Gândacul care împiedică finanţarea autostrăzii Sibiu-Pitești va fi relocat. Cum vor autorităţile să facă acest lucru
Sursa foto: Foto: Facebook/Info Trafic
de M.Z.    |    23 Ian 2020   •   13:07

Autorităţile române au găsit o soluţie pentru a nu pierde finanţarea europeană pentru construcţia autostrăzii: vor să mute insectele de pe traseul şoselei de mare viteză, cu ajutorul unei soluţii cu feromoni (grupări chimice, care chiar în diluții foarte mari, au rolul de a transmite semnale, mesaje, diferitelor specii în mediul viețuitoarelor - n.r.).

Măsura ministrului Fondurilor Europene, Marcel Boloş, vine în contextul în care construcţia autostrăzii Sibiu-Piteşti a fost sistată din cauza unei specii numită Gândacul croitor, Morimus Funereus. 

Acesta a explicat că metoda a fost folosită cu succes de mai multe state europene aflate în situaţii asemănătoare. Mai mult, ţinând cont de complexitatea proiectului care bate pasul pe loc din cauza acestor insecte, măsura propusă este una utilă şi uşor de implementat.

Impactul autostrăzii Sibiu-Pitești asupra unor specii de insecte și animale din siturile Natura 2000 a fost sesizat de Comisia Europeană într-o scrisoare oficială transmisă în decembrie 2019. 

Boloș a mai declarat că România va răspunde observațiilor Comisiei până la termenul-limită din 2 februarie, o delegație din Ministerul Fondurilor Europene fiind chiar în aceste zile la Bruxelles pentru discuții pe această temă.

Gândacul din calea autostrăzi, mutat cu feromoni

×
Subiecte în articol: autostrada feromoni gandac
Parteneri
ANM anunţă temperaturi de vară: "Să ne bucurăm de acest weekend"
x close