Antena 3 CNN Actualitate Gara de Nord ar putea fi MODERNIZATĂ şi transformată într-o gară de TRANZIT

Gara de Nord ar putea fi MODERNIZATĂ şi transformată într-o gară de TRANZIT

Gara de Nord ar putea fi MODERNIZATĂ şi transformată într-o gară de TRANZIT
Sursa foto: Foto: Agerpres
16 Noi 2013   •   15:26
Gara de Nord ar putea fi modernizată şi transformată într-o gară de tranzit, printr-un proiect de peste 1,5 miliarde de lei care ar trebui implementat în parteneriat cu o companie belgiană şi cu fonduri europene, a declarat, sâmbătă, directorul general al companiei CFR SA, George Micu.
Directorul Companiei Naţionale de Căi Ferate CFR SA a spus, cu ocazia inaugurării Staţiei de Taxi din Gara de Nord, că îşi doreşte ca în viitor lucrurile să se schimbe, astfel încât aceasta să poată deveni gară de nivel european. 
"În Gara de Nord investiţiile sunt uriaşe. În prezent se derulează discuţii pentru un proiect mare privind modernizarea Gării de Nord, dar nu pot să avansez cifre exacte, pentru că încă suntem în studiu. Se intenţionează ca, în colaborare cu o firmă belgiană, să existe un acord între Guvernul României şi Guvernul Belgiei, să se facă investiţii pe fonduri europene în Gara de Nord, în sensul ca această gară să nu mai fie terminus, ci gară de tranzit", a mai spus George Micu, conform Mediafax.
El a precizat că acest lucru înseamnă că toate liniile din gară vor trebui îngropate, vor fi subterane, şi astfel tot spaţiul va fi utilizat comercial mult mai bine, aşa cum se întâmplă în toate marile capitale europene. 
"Se intenţionează să se facă legătură cu Gara Băneasa şi Gara Progresul, astfel încât să se facă tranzit prin Gara de Nord. Proiectul presupune peste 1,5 miliarde de euro. Este doar un studiu de fezabilitate care se va putea pune în practică doar prin colaborare cu cineva care are deja un asemenea proiect, care funcţionează în alte capitale ale lumii. Nu trebuie să mai inventăm noi lucruri", a adăugat George Micu.
Directorul general al CFR SA a mai arătat că există un plan de dezvoltare care "va fi pus în practică încet-încet", adăugând că aspectul gării a mai fost îmbunătăţit în ultimul timp prin salubrizare, asigurarea pazei şi, acum, inaugurarea staţiei autorizate de taxi.
"Şi eu aş vrea să avem trenuri de mare viteză, să avem circulaţie mai mare, dar gândiţi-vă că în ultimii 20 de ani investiţiile în calea ferată au fost mult prea mici faţă de nevoi. Acum se reporneşte acest proces", a precizat Micu.
Întrebat când va creşte viteza trenurilor din România, George Micu a spus că acest lucru se va face progresiv şi doar dacă vor exista investiţii susţinute s-ar putea să avem în zece ani trenuri care să circule cu 160 de kilometri pe oră. 
"Ca să ajungem la o creştere pe care ne-o dorim, sunt convins că în mai puţin de zece ani, asta însemnând investiţii susţinute şi proiecte continuate, fără de care nu vom putea avea rezultatele pe care le dorim. Adică viteza pe coridoarele europene, adică intrare de la Curtici, ieşire pe la Calafat plus Constanţa, vom avea 160 de kilometri pe oră, viteză garantată de circulaţie, urmând să fie şi pe coridorul nouă, adică intrarea din spaţiul ex-sovietic şi ieşirea pe la Giurgiu. Iar pe celelalte linii va trebui să ajungem la o viteză medie de 70 - 80 de kilometri pe oră", a mai declarat George Micu. 
Călătorii din Gara de Nord pot comanda de sâmbătă taxiuri prin patru dispozitive touchscreen, amplasate la intrarea/ieşirea din Gara de Nord, în zona coloanelor, unde funcţionează şi zona de îmbarcare/debarcare a călătorilor. Această zonă este supravegheată video şi delimitată prin două bariere automate, care vor permite doar accesul taxiurilor autorizate. 
 

×
Parteneri
O nouă schemă de înșelătorie imobiliară în România
x close