Antena 3 CNN Actualitate Un nor de praf saharian va ajunge deasupra României, joi și vineri | Ce spune Garda de Mediu

Un nor de praf saharian va ajunge deasupra României, joi și vineri | Ce spune Garda de Mediu

Joi, 31 martie, și vineri, 1 aprilie, va ajunge un nor de praf saharian în zona ţării noastre. Garda Naţională de Mediu a precizat cum va fi circulația aerului şi zonele unde vor putea fi observate depunerile de praf. Particulele le pot face probleme celor care au afecțiuni respiratorii, avertizează medicii.

Un nor de praf saharian va ajunge deasupra României, joi și vineri | Ce spune Garda de Mediu
Sursa foto: Facebook Garda de Mediu
de Claudia Popovici    |    30 Mar 2022   •   17:24

Praful din Sahara ajunge în Europa de câteva ori pe an. Acest lucru are consecințe asupra vremii. În timpul zilei, un covor fin de praf saharian acoperă de obicei cerul senin. Pe lângă ceață, care atenuează radiația solară, din cauza prafului se dezvoltă mai mulți nori înalți și, de asemenea, transformă cerul albastru senin în albastru-gălbui, uneori chiar portocaliu.

Potrivit Gărzii de Mediu, joi, 31 martie, și vineri, 1 aprilie, peste țara noastră va ajunge un nor de praf saharian. Depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, în vestul, centrul și nordul țării, apoi, pe arii restrânse și în rest. 

"În perioada 30 martie – 01 aprilie circulația aerului se va face din sector preponderent sud-vestic și sudic, iar spre final vestic, astfel că va favoriza avansul dinspre nordul Africii a unei mase de aer tropical, încărcată cu particule de praf cu origine sahariană, îndeosebi către sudul și sud-estul Europei, inclusiv în zona țării noastre.

Concentrațiile particulelor de praf ce urmează să ajungă deasupra României vor fi mai reduse în comparație cu cele din sudul Peninsulei Italice și al Peninsulei Balcanice.

Depunerile de praf vor putea fi observate în zonele și intervalele cu ploaie, începând de joi (31 martie) în vestul, centrul și nordul țării, apoi, pe arii restrânse și în rest", scrie Garda Naţională de Mediu pe pagina sa de socializare. 

Ce este praful saharian

Vânturile fierbinți din Africa transportă de câteva ori pe an o cantitate extraordinară de nisip din Sahara până pe continentul nostru. Praful fin din Sahara face ca soarele să pară lăptos. Uneori, cerul chiar devine roșu strălucitor. Când plouă, praful cade cu el într-o așa-numită „ploaie sângerie” și lasă pete gălbui pe suprafețe.

Praful saharian constă în mare parte din particule minerale minuscule. Particulele fine sunt atât de ușoare încât vânturile le învârt rapid și le transportă în troposfera medie și superioară. În acest fel, ele se pot ridica până la o înălțime de 5 până la 10 kilometri în atmosferă.

Particulele se amestecă cu aerul și acoperă distanțe mari în atmosfera terestră sub formă de aerosoli. Dacă nu bate vântul, pot pluti deasupra Africii de Nord până la jumătate de an.

Culoarea galben-roșiatică a particulelor indică faptul că principalele componente ale prafului din Sahara sunt minerale care conțin fier. De asemenea, conțin multe oligoelemente, cum ar fi fosfor, magneziu și calciu.

Beatrice Mahler: "Aerisirea locuinței să se facă la ore în care circulația rutieră este redusă"

Întrebată cât de periculos este acest praf saharian şi ce riscuri produce,  Beatrice Mahler, director la Institutul " Marius Nasta" a precizat că "orice creștere a încărcăturii de aer poluat pe care îl respirăm produce leziuni și poate declanșa o inflamație la nivelul căilor aeriene inflamație peste care se poate cantona foarte ușor orice tip de infecție, orice agent patogen.

Dacă vorbim de infecția SARS-COV-2 despre care știm că o putem lua din comunitate, nu este vorba doar de praf saharian, dar aceasta a fost ultima amenințare, este vorba de orice poluant care presupune particule de materie sub 10 microni, particule care ajung în căile aeriene profunde și care pot declanșa reacții de la acutizări ale bolilor cronice până la declanșarea unor afecțiuni respiratorii.

Este foarte important ca în momentul în care aerisim locuințele noastre să facem acest lucru într- un moment în care circulația pe străzi să nu fie foarte intensă, pentru că acest rulaj ar cauciucurilor pe asfalt poate să creeze în sine o cantitate majoră de particule poluante. Aerisirea trebuie să facă la ore la care circulația este cât mai redusă și dacă acest lucru nu este posibil utilizarea aparatelor cu filtre tratate, a aparatelor de filtrare a aerului este recomandată în această perioadă.

Praful saharian influențează vremea

Praful din Sahara poate acoperi mari părți ale cerului, reducând considerabil radiația solară. Modelele meteorologice au adesea probleme cu prognoza temperaturii în astfel de condiții meteorologice, deoarece radiația este supraestimată. Aerul nu se poate încălzi atât de mult cât era prevăzut. În primăvară, nu este neobișnuit ca prognozele de temperatură să fie evaluate greșit cu câteva grade.

Dacă în aer există mult praf saharian, este indicat să așteptați înainte de a vă spăla mașina sau de a curăța geamurile. Adesea pot exista așa-numitele ploi sângerii.

Ploaia sângerie sună înspăimântător, însă nu este altceva decât culoarea roșu-maro a apei de ploaie amestecate cu praful saharian. Petele maro-gălbui de granule fine de nisip pe suprafețele netede se formează atunci când ploaia spală praful din aer.

×
Subiecte în articol: Garda de mediu Nor de praf saharian
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close