Antena 3 Actualitate Gata cu cozile, birocraţia şi drumurile inutile între instituţii. Ce documente pot fi achitate de acum online

Gata cu cozile, birocraţia şi drumurile inutile între instituţii. Ce documente pot fi achitate de acum online

de Claudia Popovici    |    05 Sep 2020   •   16:21
Gata cu cozile, birocraţia şi drumurile inutile între instituţii. Ce documente pot fi achitate de acum online
Sursa foto: itgalaxy.ro

Românii vor putea efectua plăţile pentru paşapoarte, permise de conducere, certificate de înmatriculare şi autorizaţii provizorii, prin Ghișeul Virtual. Mai multe de 10 noi categorii de plăţi online au fost adăugate în platforma utilizată de 700 de mii de români.

În contextul pandemiei, Autoritatea pentru Digitalizarea României a mărit categoriile de servicii publice a căror plată poate fi realizată prin platforma online Ghişeul.ro, fără comision. Peste 10 noi categorii de plăţi au fost adăugate în platformă.

Astfel, potrivit noului articol din OUG nr 152 din 31 august 2020, se precizează că  „autoritățile competente să realizeze operațiuni de înmatriculare, autorizare provizorie și eliberare a permiselor de conducere încasează:

a) tarifele aferente confecționării și valorificării plăcilor cu numere de înmatriculare permanentă, de probă, temporare și provizorii, atribuirii unui număr de înmatriculare preferențial sau păstrării combinației numărului de înmatriculare;

b) tarifele aferente emiterii certificatelor de înmatriculare, a autorizațiilor provizorii și a permiselor de conducere.

Tarifele menționate la alin. (1) lit. a) pot fi achitate prin virament, prin mijloace de plată online, prin intermediul POS-urilor instalate la unitățile Trezoreriei Statului sau la sediile instituțiilor publice beneficiare ale sumelor și prin alte modalități de plată reglementate de acte normative în vigoare, prin mandat poștal sau în numerar la ghișeele serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor din cadrul instituțiilor prefectului, la casieriile unităților Trezoreriei Statului, în condițiile legii. Pentru sumele încasate prin intermediul POS-urilor instalate la unitățile Trezoreriei Statului, comisioanele se suportă de la bugetul de stat, prin bugetul instituțiilor publice din structura cărora fac parte unitățile Trezoreriei Statului, iar pentru cele încasate prin intermediul POS-urilor instalate la sediile instituțiilor publice beneficiare, comisioanele se suportă din bugetele acestora."

Peste 200.000 de români s-au înscris pe Ghişeul.ro de la începutul pandemiei

Prin ghișeul virtual vor putea fi achitate și plățile pentru toate serviciile comunitare de utilitate publică direct în platforma online, rapid, sigur și fără comisioane şi astfel “(...)vor fi considerabil reduse procedurile necesare pentru eliberarea acestor documente, iar cetăţenii vor scăpa de hârtiile prin care fac dovada plăţilor şi de drumurile inutile între instituţii”, afirmă Sabin Sărmaş, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României.

De la începutul anului, pe www.ghiseul.ro s-au înscris peste 207.000 de noi utilizatori şi s-au efectuat peste 679.587 plăți online. În total, pe ghişeul.ro sunt aproximativ 700.000 de utilizatori.

Autoritatea pentru Digitalizarea României face apel la cetățeni să utilizeze mijloacele online de plată, pentru a elinima riscurile sanitare asociate pandemiei COVID-19.

Ghișeul.ro este o platformă administrată de Autoritatea pentru Digitalizarea României și susținută de APERO – Asociația pentru Plăți Electronice din România.

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp sau Signal

×
Parteneri
x close