Antena 3 CNN Actualitate Gaura de ozon este deasupra României. Plafonul gros de nori ne apără de radiaţii

Gaura de ozon este deasupra României. Plafonul gros de nori ne apără de radiaţii

Gaura de ozon este deasupra României. Plafonul gros de nori ne apără de radiaţii
Sursa foto: Foto: Mediafax
16 Apr 2011   •   10:23

Gaura din stratul de ozon care a ajuns în ultimele zile deasupra României este mai puţin periculoasă decât ne-am aşteptat. Specialiştii spun că am avut noroc cu plafonul gros de nori, care ne-a apărat de radiaţiile ultraviolete. Altfel, radiaţiile ar fi fost extrem de puternice.

Specialiştii spun că pentru moment am avut noroc. Norii au absorbit radiaţiile ca un burete. Dacă cerul ar fi fost senin, razele soarelui ar fi ars ca în plină vară. Oricum, nivelul radiaţiilor este în creştere continuă.

„Pe măsură ce avansăm înspre vară, emisfera nordică a pământului primeşte mai multă radiaţie dinspre soare“, a declarat Florinela Georgescu, şeful Cnetrului Naţional de Prognoză Meteorologică.

În următoarele zile, după ce norii vor dispărea, pericolul creat de subţierea stratului de ozon va fi mai mare. Iar medicii ne recomandă să fim foarte atenţi şi să folosim creme cu factor ridicat de protecţie, mai ales dacă mergem la munte.

Specialiştii avertizează că radiaţiile ultraviolete, cauzate de reducerea stratului de ozon, pot provoca boli de ochi,  pot duce la scăderea eficienţei sistemului imunitar şi la îmbătrânirea accentuată a pielii.

 


×
Subiecte în articol: radiatii gaura România piele nori
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close