Antena 3 CNN Actualitate Gazele ar putea fi oprite pentru unii consumatori români

Gazele ar putea fi oprite pentru unii consumatori români

Pandemia nu este singura ameninţare la adresa bunăstării noastre. Criza energetică se va înrăutăți în această iarnă la nivelul întregii Europe, avertizează experţii.

Gazele ar putea fi oprite pentru unii consumatori români
Sursa foto: Pixabay
de Mia Lungu    |    30 Noi 2021   •   10:06

Problemele vor fi atât de mari încât populaţia ar putea fi nevoită consume mai puțin sau chiar să se pregătească pentru blackout. Adică zile şi nopţi fără curent electric.

De exemplu, o super creștere a prețurilor în Marea Britanie luna trecută a forțat unele companii industriale să reducă producția și să solicite ajutor de stat, un prevestitor pentru ceea ce ar putea avea loc pe scară largă în Europa.

"Este un fenomen global, care afectează toate economiile. Uitaţi-vă ce se întâmplă cu criza aprovizionării din Statele Unite. Iar problemele au început dinainte de pandemie - se numeşte "răzbunarea vechii economii". Pandemia n-a făcut altceva decât să adâncească toate aceste probleme. Nu este inedit pentru Europa neapărat, sunt reminiscenţe ale problemelor economice mai adânci.", a declarat Jeff Curie, reprezentant Goldman Sachs.

Dumitru Chisăliță, Președinte Asociația Energia Inteligentă, a explicat, la Antena 3, că țara noastră s-ar putea confrunta cu o criză a gazelor naturale, mai degrabă, decât o criză a energiei electrice. Mai exact, în luna februarie, cand temperaturile sunt scăzute iar consumul este mare.

"Probabilitatea este totuși mică, redusă ( n.r. pentru blackout). Dar trebuie să avem în vedere totuși că această iarnă este una atipică, în special din perspectiva alimentării cu gaze naturale, urmare a modificărilor importante în fluxurile de gaze (...). 

Pe energie electrică eu aș fi foarte rezervat. Probabilitatea pe energie electrică este mult inferioară față de probabilitatea pe gaze naturale. Pe gaze naturale perioada critică este luna februarie, pentru că este o luna cu temperaturi deosebit de scăzute și este o luna în care gazele din depozitele de înmagazinare sunt epuizate.

Am putea să avem zile fără gaze la unii consumatori. Există posibilitatea ca în luna februarie, în situația unor temperaturi foarte scăzute și pe termen lung, anumiți consumatori să trebiasca să fie opriți, astfel încât populația să nu sufere.", a precizat expertul în energie.

×
Parteneri
Noi detalii despre crima de la Brăila. Polițiștii au bătut la poartă, apoi au plecat
x close