Antena 3 CNN Actualitate Gazele naturale s-ar putea scumpi de la 1 aprilie, la cererea distribuitorilor

Gazele naturale s-ar putea scumpi de la 1 aprilie, la cererea distribuitorilor

 Gazele naturale s-ar putea scumpi de la 1 aprilie, la cererea distribuitorilor
Sursa foto: Foto: etftrends.com
25 Mar 2011   •   11:36
De la 1 aprilie, gazele naturale s-ar putea scumpi din nou. Şi nu e o păcăleală. Distribuitorii cer acest lucru, iar Autoritatea de reglementare nu dă niciun semn. A calculat însă ca majorarea de preţ să se aplice numai firmelor.

Vorbim de o mărire de cel mult 9 procente, mult mai puţin decât au cerut distribuitorii. Însă chiar şi această scumpire se va simţi în buzunarele românilor de rând.

Distribuitorii de gaza naturale din România reclamă pierderi de peste 700 de milioane de lei, pentru că au fost nevoiţi să introducă în reţea gaz de import, mult mai scump decât cel autohton. În plus, preţul de acum, de 410 dolari pentru mia de metri cubi va creşte, în cel mult nouă luni, pentru că şi petrolul a ajuns la 115 de dolari barilu.

Parlamentarii vor ca preţul gazelor naturale să crească treptat pe perioada verii, când consumul este mai mic. Potrivit scenariului, gazele se vor scumpi cu cinci procente de la 1 aprilie, cu nouă din iulie şi cu şapte din septembrie.

Autoritatea de Reglementare, spun surse din pia
ţă, a trimis Guvernului o altă variantă. Gazele naturale nu s-ar scumpi deloc pentru populaţie, ci doar pentru consumatorii industriali, cu nouă procente.

În România se plăteşte cel mai mic preţ din Uniune pentru gazul conumat. Preţul nu s-a mai modificat de doi ani.

×
Subiecte în articol: gaze naturale scumpire
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close