Antena 3 CNN Actualitate Generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, arată ce ne așteaptă după războiul Rusiei în Ucraina

Generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, arată ce ne așteaptă după războiul Rusiei în Ucraina

Șeful Statului Major al Apărării, generalul Daniel Petrescu, a declarat că în urma contextului creat de războiul din Ucraina ar putea exista un regres în ceea ce privește integrarea și cooperarea internațională

Generalul Daniel Petrescu, șeful Statului Major al Apărării, arată ce ne așteaptă după războiul Rusiei în Ucraina
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    15 Noi 2022   •   18:25

Generalul Petrescu a estimat, pe de altă parte, că procesul de globalizare nu va fi oprit, consemnează jurnalistul și analistul militar Radu Tudor pe blogul său.

Precizările generalului au fost făcute în cadrul Conferinței internaționale “Gândirea Militară Românească 2022”.

Evenimentul cu tema “Dinamica arhitecturii de securitate în zona extinsă a Mării Negre, în contextul conflictului din Ucraina și al noului Concept Strategic NATO” a fost organizat de Statul Major al Apărării.

“Trebuie să fim conștienți de faptul că războiul se desfășoară în apropierea granițelor noastre și că oamenii mor în timp ce vorbim. Condamn puternic acest atac ilegal, care nu a fost provocat: atacul Rusiei asupra Ucrainei. Îmi exprim solidaritatea cu populația Ucrainei. În cazul Ucrainei, este vorba despre un război pentru supraviețuire națională.

Generalul Daniel Petrescu: "Rusia a făcut o alegere: războiul"

În cazul Rusiei, războiul reprezintă o alegere. Dar este în același timp o luptă în care valorile noastre, valorile Vestului, sunt testate. Are implicații politice, militare, economice și de multe alte tipuri. Din punct de vedere politic, aș spune că avem de-a face cu un nou cadru politic şi militar, caracterizat prin mai multă incertitudine și mai multe constrângeri, comparativ cu perioada anterioară războiului.

Probabil, un regres în ceea ce privește integrarea și cooperarea internațională ar putea urma, în urma acestui război. Însă, probabil, procesul de globalizare nu va fi oprit”, a apreciat el.

Daniel Petrescu şi-a exprimat convingerea că procesele declanșate de acest război vor fi unele pe termen lung.

Generalul Daniel Petrescu: "Tendința de a investi în apărare se va menține pe termen lung"

“Războiul din Ucraina a declanșat deja schimbări în ierarhia priorităților pe care le au țările europene. Vedem că statele europene cooperează mai mult, dar vedem şi mai multă voință pentru a investi în apărare, pe continent. Cred că toată lumea a înțeles importanța creării propriilor capabilități, pe care să te poți baza în cazul unei crize, în special una militară.

Aceste tendințe se vor resimți pe termen lung, indiferent de o posibilă soluție la problemele de securitate regională generate de Federația Rusă”, a spus Petrescu.

Totodată, el a atras atenția asupra venerabilităților pe care le generează faptul că unele state păstrează legăturile economice cu Federația Rusă.

“Federației Ruse i-au fost impuse sancțiuni de către vest. În același timp, există țări în afara Europei care cooperează în continuare politic și economic cu Rusia. Nu vedem Rusia total izolată, la nivel global, în urma războiului declanșat în Ucraina. La nivel economic, păstrarea legăturilor economice cu un regim autocrat provoacă vulnerabilități”, a subliniat Daniel Petrescu.

Generalul Daniel Petrescu:"Încrederea noastră în articolul 5 din Tratatul NATO este la niveluri mai mari ca niciodată"

El a evidențiat consolidarea posturii de apărare și descurajare în regiunea noastră.

“Vedem o consolidare a posturii noastre de apărare și descurajare. Am făcut mulți pași, în acest sens. La summit-ul din Madrid, regiunea noastră a fost declarată una de importanță strategică pentru NATO. Vedem o creștere în ceea ce privește prezența multinațională în zona noastră. Vedem mai multă coeziune între ceea ce se întâmplă pe flancul de nord-est și cel de sud-est. Vedem o capacitate robustă, reasigurare și solidaritate. (…)

Încrederea noastră în articolul 5 este la niveluri mai mari ca niciodată în istoria NATO”, a concluzionat generalul Petrescu.

×
Subiecte în articol: daniel petrescu Rusia Ucraina razboi
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close