Antena 3 CNN Actualitate George Maior, încolțit din toate părțile. Claudiu Manda: Îl vom chema pe domnul ambasador la comisie

George Maior, încolțit din toate părțile. Claudiu Manda: Îl vom chema pe domnul ambasador la comisie

George Maior, încolțit din toate părțile. Claudiu Manda: Îl vom chema pe domnul ambasador la comisie
Sursa foto: foto: captura Antena 3
27 Aug 2018   •   21:54

Claudiu Manda, preşedintele Comisiei de control parlamentar a activităţii SRI, a declarat, luni, la "100 de minute", că în funcție de câte zile va mai rămâne în România George Maior, va încerca audierea sa în comisie pentru a lămuri aspectele care îl vizează pe acesta.

În ceea ce privește modul în care Maior a comentat scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani preşedintelui Klaus Iohannis şi altor oficiali români, Claudiu Manda afirmă că George Maior a încercat să minimalizeze importanța scrisorii.

"A vrut să iasă din subiect minimalizând importanța scrisorii şi a domnului Giuliani (...) Din punctul meu de vedere, scrisoarea este foarte bună şi foarte corectă (...) Nici în acest moment, domul Maior nu îşi dă seama că este ambasadorul României şi face tot o muncă de şef de scuritate.

Îi pune pe cei de la ambasadă să afle ce întâlniri a avut domnul Giuliani, cu cine s-a întâlnit, ca să-şi argumenteze povestea aceasta de lobby. Cred că ar fi momentul ca cei din ambasadă să anunţe în centrală dacă au existat aceste solicitări, ca să nu rămână doar o chestiune pe care mă auzit-o eu", a spus Claudiu Manda.

Ministerul de Externe a transmis, luni, o primă reacție după declarațiile lui George Maior, actual ambasador al României în SUA şi fost director SRI.

Ambasadorul a declarat luni, referitor la scrisoarea transmisă de Rudolph Giuliani, actual avocat al preşedintelui Donald Trump, că aceasta este expresia unui lobby iniţiat de forţe interesate să apere persoane cu probleme cu legea.

„Domnul Ambasador George Maior a avut o poziție care nu a fost aprobată la nivelul Centralei MAE sau al Guvernului, și nu reprezintă poziția MAE. Un ambasador al României ar trebui să fie preocupat ca, în conformitate cu Convenția de la Viena cu privire la relațiile diplomatice, să reprezinte întotdeauna interesele statului român în statul în care este acreditat. Rolul domniei sale este de a promova interesul național așa cum decurge el din consensul la nivel instituțional și să se abțină de la declarații publice de natură să afecteze negativ relațiile bilaterale cu alte state.

Reamintim că liniile de acțiune ale amabasadorilor sunt agreate la nivelul instituțiilor din România și orice abatere va atrage răspunderea acestora, conform procedurilor în vigoare. În acest sens, domnul ambasador George Maior va fi chemat pentru explicații în Centrala MAE”, se arată într-un comunicat al MAE.

×
Parteneri
Facturi Hidroelectrica, anunțul companiei pentru clienţi
x close