Antena 3 CNN Actualitate Gerul a transformat Dunărea într-un sloi uriaş de gheaţă. Elicopterul, singura salvare pentru cei izolaţi

Gerul a transformat Dunărea într-un sloi uriaş de gheaţă. Elicopterul, singura salvare pentru cei izolaţi

Gerul a transformat Dunărea într-un sloi uriaş de gheaţă. Elicopterul, singura salvare pentru cei izolaţi
Sursa foto: Foto: VideoNews
02 Feb 2012   •   23:27

Gerul transformă Dunărea într-un sloi uriaş de gheaţă. La Galaţi, apele fluviului, mult mai calde decât aerul, par să fiarbă. În Tulcea, sate întregi sunt izolate şi salvarea nu poate veni decât din aer. Un elicopter a zburat până la Mila 23 unde o femeie însărcinată avea nevoie de ajutor. Echipajul s-a întors cu mama şi cu pruncul ei. 

La Galaţi, Dunărea a oferit un spectacol unic. Paradoxal, din momentul în care fierbe, pâna când Dunarea îngheaţă complet este doar un pas. Pentru aburii de deasupra apei, de vina sunt temperaturile extrem de scazute din aer care, în miezul zilei, abia au urcat la -13 grade Celsius.

La mal, Dunărea a îngheţat deja. Iar bărcile şi şalupele ancorate au încremenit. Pescarii şi marinarii s-au chinuit minute în şir să-şi salveze ambarcaţiunile blocate de sloiuri.

În judeţul Tulcea, situaţia este mult mai complicată. De la începutul săptămânii, 4 spărgătoare acţionează continuu pentru ca fluviul să nu îngheţe complet. Chiar şi aşa, se circulă doar pe braţul Sulina şi doar cu ajutorul spărgătoarelor de gheaţă.

Chilia şi Sântul Gheorghe sunt inaccesibile, iar localităţile Mila 23 şi Caraorman sunt izolate în continuare. Ca să ajungă la o gravidă care năştea, medicii au avut nevoie de un elicopter. Echipajul s-a întors mai târziu şi cu mama, şi cu băieţelul nou-născut.

În anumite zone ale Deltei Dunării, doar elicopterele vor putea ajunge la urgenţe în următoarele zile. Iar specialiştii nu vin cu veşti mai bune. În zonă există riscul formării unui pod de gheaţă. Pe Canalul Dunăre-Marea Neagră se circulă în acest moment, dar sloiurile pun probleme serioase.

Singura şansă pentru ca navigaţia să nu fie întreruptă complet ar fi temperaturie să mai crească.

 




×
Parteneri
Infractorii români care au speriat America
x close