Antena 3 CNN Actualitate Gheorghe Mărmureanu: Cutremurul din Turcia nu poate provoca o reacție în zona seismică Vrancea

Gheorghe Mărmureanu: Cutremurul din Turcia nu poate provoca o reacție în zona seismică Vrancea

Președintele onorific al INFP, Gheorghe Mărmureanu, a afirmat, vineri, la Antena 3, că seismul produs în Turcia nu influențează în niciun fel zona seismică din România.

Gheorghe Mărmureanu: Cutremurul din Turcia nu poate provoca o reacție în zona seismică Vrancea
24 Ian 2020   •   23:17

"Niciodată curtremurele care apar pe această falie, anatoliană, nu au influență asupra României, pentru că țara noastră este supusă unui alt sistem tectonic", a spus Gheorghe Mărmureanu.

Un cutremur de 6,8 grade pe scara Richter s-a produs vineri în estul Turciei, provocând pierderi de vieţi omeneşti şi importante pagube materiale, potrivit autorităţilor turce, informează agenţiile de presă internaţionale.

Pământul s-a zguduit în districtul Sivrice, în provincia Elazig, în jurul orelor locale 20:55 (17:55 GMT), a precizat agenţia guvernamentală pentru situaţii de urgenţă, potrivit Agerpres.

Institutul american USGS a estimat magnitudinea la 6,7 grade.

Ministrul de interne al Turciei, Suleyman Soylu, a declarat că districtul Sivrice "a fost foarte grav lovit" şi că "echipe de salvare sunt pe drum". Potrivit lui Soylu, mai multe clădiri s-au prăbuşit în regiune şi deocamdată există informaţii cu privire la patru persoane decedate, două la Elazig şi alte două în provincia vecină Malatya. "Sperăm că nu vor exista alte victime", a spus el.

Seismul a fost resimţit în mai multe regiuni din estul Turciei, printre care Tunceli, potrivit postului de televiziune NTV.

Turcia, situată pe mai multe linii de falii, este frecvent lovită de seisme. În 1999, un cutremur cu magnitudinea 7,4 a lovit estul Turciei şi s-a soldat cu peste 17.000 de morţi, dintre care mai mult de o mie la Istanbul.

În septembrie, un seism cu magnitudinea de 5,7 a lovit capitala economică a ţării. Experţii estimează că un seism major ar putea lovi în orice moment Istanbulul, oraş cu peste 15 milioane de locuitori, unde clădirile respectă arareori normele antiseismice.

×
Parteneri
Noi imagini de pe camerele de supraveghere cu fuga lui Cherecheș
x close