Gheorghe Nichita a fost arestat. Este acuzat de luare de mită

de S.T.    |    30 Oct 2015   •   17:48
Gheorghe Nichita a fost arestat. Este acuzat de luare de mită Foto: ro.wikipedia.org
Primarul suspendat al Iaşiului Gheorghe Nichita a fost arestat, în dosarul în care este suspectat că a primit mită de la preşedintele grupului UTI, Tiberiu Urdăreanu, în timp ce acesta din urmă va fi cercetat în arest la domiciliu, au hotărât judecătorii de la Tribunalul Bucureşti.

Decizia poate fi contestată la Curtea de Apel Bucureşti.

Primarul suspendat al Iaşiului Gheorghe Nichita este acuzat că a primit 10% dintr-un contract de aproape 70 de milioane de lei atribuit UTI şi unei alte firme, precum şi reduceri la un hotel de lux din Bucureşti, dar şi cazare în China.

Gheorghe Nichita a fost interceptat ambiental în timp ce discuta cu Iulius Mardarasevici, director al SC Information Business Consulting SRL (IBC), despre mita pe care trebuia să o primească în contul unui contract ce urma să fie atribuit asocierii de firme UTI-IBC, deși știa că este monitorizat de DNA. "Mardarasevici Iulius Gabriel, referindu-se la faptul că parte din suma de bani ce urma a fi dată lui Nichita Gheorghe a rămas în contul IBC și că nu știe cum să procedeze, i-a spus lui Nichita Gheorghe, în șoaptă, că a fost la UTI, la Tănăsescu, care a zis că i-ar da răspuns 'peste 2 săptămâni', afirmând că 'ăștia se cam trag pe...'. De asemenea, Mardarasevici Iulius Gabriel i s-a adresat lui Nichita Gheorghe: 'M-ai întrebat tu, știi, la un moment dat, de acesta, de Urdă... dacă ne-am văzut în trei... O singură chestie mi-aduc aminte, că am intrat odată la Radisson și te-am văzut cu el'. În cadrul discuției, Mardarasevici Iulius Gabriel i-a comunicat lui Nichita Gheorghe că e o problemă cu banii (10% — n.n.), că au rămas în contul IBC... 'Problema care este...deci ei la firmă acolo, dacă se duce și îi întreabă cineva, ăia or să spună cine-i șeful, știi?... Nu știu cum naiba să fac", se arată în referat, potrivit Agerpres.

"Nichita Gheorghe: ...pentru banii ăia?
Mardarasevici Iulius: Ba da, dar sunt mulți, sunt disproporționați între... înțelegi?

Nichita Gheorghe: (șoptit) Să-l caut oare pe Urdăreanu?
Mardarasevici Iulius: Păi nu știu! Tu știi! A, mai e chestia asta...am uitat să îți zic. Mai e aia cu China. Acolo, când am plecat, știi că au făcut presiune pe noi, 'hai hai, hai hai'. Amețitele astea din primărie m-au pus să fac comanda prin mine, știi? Că nu găseau bilete la avion și au făcut comanda prin firma mea.

Nichita Gheorghe: Da, da...e groasă asta și au văzut și toți ceilalți.
Mardarasevici Iulius: Da, dar nu asta e...Problema e că au rămas încasările...

Nichita Gheorghe: (în șoaptă) Am fost în delegație și noi nu puteam să ne cazăm acolo și am zis "vă cazați voi dincolo și...".
Mardarasevici Iulius: Da, știu că mi-ai zis asta. (neinteligibil în șoaptă)... Știi ce mă stresează? Deci, când am fost la Urdăreanu... deci ei o dădeau scăldată; zic: "Băi Mihai, ce pana mea?!" Și el tot o dădea: "Aaaa, proiectul merge extraordinar!". La el la birou...

Nichita Gheorghe: (în șoaptă) Noi suntem monitorizați...
Mardarasevici Iulius: Da, mă, și asta...

Nichita Gheorghe: (în șoaptă)... Dacă e, tu nu m-ai rugat, n-am făcut nimic".

Într-o altă întâlnire, Iulius Mardarasevici și directorul UTI, Mihail Tănăsescu, au discutat despre derularea și finalizarea proiectului "Managementul traficului în municipiul Iași", fiind îngrijorați după ce procurorii au ridicat documente de la Primăria Iași.

De asemenea, pentru a explica foarte clar înțelegerea dintre Nichita, Urdăreanu și Mardarasevici și mecanismul prin care sumele de bani destinate primarului cu titlu de mită erau colectate în contul IBC, în octombrie 2015, între Mardarasevici și Tănăsescu a avut loc o nouă întrevedere, având drept scop indicarea unor soluții pentru justificarea sumei de bani aflată în contul IBC.

Parteneri
x close