Antena 3 CNN Actualitate Gheorghe Peltecu, medic primar Obstetrică-Ginecologie: ''Nu există niciun fel de dovezi ştiinţifice care să arate că fertilitatea ar fi influenţată negativ de vaccinare''

Gheorghe Peltecu, medic primar Obstetrică-Ginecologie: ''Nu există niciun fel de dovezi ştiinţifice care să arate că fertilitatea ar fi influenţată negativ de vaccinare''

Dr. Gheorghe Peltecu, unul dintre cei mai renumiți chirurgi ginecologi din România, a spus în exclusivitate la Antena 3, că vaccinarea este singura soluţie pentru a controla pandemia. ''Femeile care se vaccinează vor transmite anticorpii către nou-născut şi va fi protejat la naştere'', a spus medicul.

Gheorghe Peltecu, medic primar Obstetrică-Ginecologie: ''Nu există niciun fel de dovezi ştiinţifice care să arate că fertilitatea ar fi influenţată negativ de vaccinare''
Sursa foto: Hepta
de Georgiana Adam    |    12 Mar 2021   •   16:38

''Nu există niciun fel de dovezi ştiinţifice care să arate că fertilitatea ar fi influenţată negativ de vaccinare. Sunt speculaţii care nu au niciun fel de bază ştiinţifică, aşa încât mesajul Societăţii Academice de Obstetrică-Ginecologie din România este unul clar, că femeile se pot vaccina şi că trebuie să fie consiliate într-un mod adecvat. Nu există în acest moment o alternativă mai bună la vaccinare pentru a controla această pandemie.

În mod special, se poate extinde această recomandare de vaccinare şi femeilor care sunt deja gravide şi chiar în acest sens există studii fundamentate, publicate recent care arată că, femeile care se vaccinează vor transmite anticorpii către nou-născut care va fi protejat la naştere. În timp ce femeile care au făcut forme uşoare de boală şi nu au un nivel adecvat de anticorpi vor imuniza mai puţin nou-născutul. Se consideră că vaccinarea va oferi un nivel mai crescut de anticorpi pentru a proteja nou-născutul.

Din ce lună este recomandată vaccinarea pentru femeile însărcinate

''Vaccinarea trebuie să fie făcută în timpul sarcinii, iar dacă s-ar alege un moment ideal, atunci acesta ar trebui să fie începutul trimestrului II de sarcină. Studiile ştiiţifice au arătat că mamă transferă anticorpi către copil începând cu săptămâna a 17-a de sarcină, în aşa fel încât nivelul de anticorpi pe care mama l-a dobândit poate să treacă la un nivel satisfăcător pentru a proteja fătul. Dacă necesităţile o impun, vaccinarea se poate face şi mai devreme. Vaccinarea se recomandă să fie făcută şi în perioada de alăptare, deşi există o întrebare care nu are un răspuns la fel de clar. Nu se ştie în ce măsură anticoprii pot fi transferaţi prin lapte. Cert este că anticorpii care sunt transferaţi în timpul sarcinii, au un nivel suficient de mare la naştere pentru a proteja fătul în primele două luni Se ştie că după naştere, nivelul anticorpilor la nou-născut scade treptat şi poate că la un an de zile de la naştere, să atingă un nivel care nu se ştie dacă este protector sau nu, dar se recomandă fără ezitare ca vaccinarea să fie consiliată.

Indicaţii despre tipul vaccin

Nu cred că trebuie făcută o distincţie între vaccinuri. Cele care au fost testate şi  aprobate de către Comisia Eurppeană a Medicamentului sunt vaccinuri credibile şi nu cred că ar trebui indusă această stare de a clasifica vaccinuri bune sau mai puţin bune. Vaccinurile aprobate sunt toate bune şi oferă o posibilitate de a vaccina cât mai mulţi oameni'', Gheorghe Peltecu, medic primar Obstetrică-Ginecologie.

×
Subiecte în articol: Gheorghe Peltecu femei gravide vaccinare
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close