Antena 3 CNN Actualitate Gheorghe Piperea: "Producătorii de vaccin anti-COVID vor putea fi daţi în judecată în baza legilor în vigoare în România"

Gheorghe Piperea: "Producătorii de vaccin anti-COVID vor putea fi daţi în judecată în baza legilor în vigoare în România"

Avocatul Gheorghe Piperea a spus, sâmbătă, la Antena 3, că producătorii şi importatorii de vaccinuri anti-COVID vor putea fi daţi în judecată pentru eventualele efecte adverse iar legile care fac posibil acest lucru sunt în vigoare încă din deceniul trecut.

Gheorghe Piperea: "Producătorii de vaccin anti-COVID vor putea fi daţi în judecată în baza legilor în vigoare în România"
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    26 Dec 2020   •   10:35

Piperea a comentat informaţiile conform cărora guvernul pregăteşte o Ordonanţă de Urgenţă prin care ar urma să se creeze cadrul legal pentru ca statul să-i despăgubească pe cei la care apar efecte adverse în urma vaccinăii. Ar urma să fie înfiinţată inclusiv o agenţie de stat care să gestioneze despăgubirile solicitate de populaţie.

"Este o veste proastă în sine. Spre deosebire de britanici şi francezi, care dau legi pentru imunizarea de răspundere legală în cazul celor trei companii, văd că în România se practică o abordare difertă, şi anume ca statul să suporte aceste despăgubiri (...) Este intimidantă ideea că producăturul nu va răspunde pentru nimic şi va răspunde statul, adică noi, plătitorii de taxe şi impozite, în locul Pfizer, AstraZeneca şi Moderna, care vor face nişte "mici" profituri de câteva zeci de miliarde, inclusiv pe seama celor care nu vor să se vaccineze.

Gheorghe Piperea: Despăgubirile pentru efecte adverse nu le va plăti Cîţu din buzunarul lui, ci noi, plătitorii de taxe şi impozite

Ce se ascunde în spatele acestei campanii a Big Pharma de a scăpa de răspundere civilă şi penală în cazul apariţiei efectelor adverse ale vaccinurilor? Înseamnă că se ştie, cu siguranţă, că vor exista nişte efecte adverse, mai grave sau mai puţin grave, şi pe care le vor trecute pe seama statului şi bineînţeles pe seama noastră, pentru că nu plăteşte Cîţu din buzunarul lui, ci noi, cetăţenii (...)

Înfiinţarea unei Agenţii (pentru gestionarea despăgubirilor, n.r.) va însemna zeci de milioane cheltuite şi zeci de luni până ce va fi operaţionalizată.

Gheorghe Piperea: Două legi, din 2003 şi 2004, permit acţionarea în judecată a producătorilor şi importatorilor de vaccin

Dacă efectele adverse apar imediat, cum a fost cazul acelei asistente americane, să vedem cine va plăti aceste despăgubiri, pentru că e vorba de cheltuieli de spitalizare şi alte aspecte negative.

În final, fără să le dau vreo idee acestor "inteligenţi" din guvernul Cîţu, o răpundere a producătorului şi importatorului de vaccin poate fi antrenată printr-o plângre la ANPC, în baza a două legi, una din 2004 - Legea privind produsele cu defecte, şi alta din 2003, Legea drepturilor pacienţilor. Sper să nu le aducă (Guvernul) modificări prin OUG doar pentru că aşa vor Pfizer, Moderna şi BioNTech, pentru că ar fi neconstituţional", a spus Gheorghe Piperea la Antena 3.

×
Subiecte în articol: Gheorghe Piperea
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close