Gheorghe Ştefan, acord de recunoaştere cu procurorii. Fostul primar din Piatra Neamţ, încă trei ani de închisoare

13 Dec 2016   •   16:49
Gheorghe Ştefan, acord de recunoaştere cu procurorii. Fostul primar din Piatra Neamţ, încă trei ani de închisoare

Gheorghe Ştefan a încheiat un acord de recunoaştere cu procurorii în dosarul în care l-a turnat pe Vasile Blaga. Fostul primar din  Piatra Neamţ a recunoscut toate faptele şi a primit o pedeapsă de trei ani de închisoare.

Pinalti, care mai are o condamnare de şase ani în Dosarul Microsoft, le-a povestit anchetatorilor tot parcursul banilor.

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul teritorial Ploiești au dispus sesizarea instanței de judecată, în baza dispozițiilor art.483 Cod procedură penală, cu acordul de recunoaștere a vinovăției a inculpatului

ȘTEFAN GHEORGHE, la data faptelor vicepreședinte al unui partid aflat la guvernare și primar al municipiului Piatra Neamț, aflat în executarea unei pedepse privative de libertate, cu privire la săvârșirea infracțiunilor de:

- trafic de influență,

- folosirea influenței funcției de conducere într-un partid politic, în scopul obținerii de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.

În acordul de recunoaștere a vinovăției, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În perioada 2009 – 2012, inculpatul Ștefan Gheorghe, în calitate de vicepreședinte al partidului aflat la guvernare, în scopul obținerii de sume de bani atât pentru sine, cât și pentru partid, și-a folosit în mod direct influența deținută în mediul politic și a determinat persoanele cu putere de decizie de la nivelul ministerelor de resort să numească la conducerea unei companii naționale din domeniul energiei o anumită persoană.

În aceeași perioadă, inculpatul Ștefan Gheorghe i-a condiționat persoanei numite prin influența sa, că va fi menținută în funcția de conducere la compania națională din energie dacă vor fi atribuite societății reprezentate de un om de afaceri din anturajul său o serie de contracte de achiziții servicii și produse IT.

Concret, prin încheierea de contracte de către respectiva companie națională – prin licitații trucate – cu firma omului de afaceri, acesta din urmă a transferat din contractele respective o anumită sumă de bani la partid, reprezentând un procentaj prestabilit din valoarea contractelor.

În paralel, inculpatul Ștefan Gheorghe i-a promis omului de afaceri că va interveni la directorul companiei, astfel încât firma sa să câștige licitațiile publice organizate, iar în schimb, a pretins și a primit un procentaj cuprins între 10 și 25% din valoarea fiecărui contract astfel încheiat, primind pentru sine și pentru formațiunea politică din care făcea parte suma totală de aproximativ 10.000.000 lei (circa 2.350.000 euro), din care 700.000 euro au ajuns la Blaga Vasile, care cunoștea dinainte mecanismul descris anterior și cu care a fost de acord.

În prezența apărătorului ales, inculpatul Ștefan Gheorghe a declarat expres că recunoaște comiterea faptelor reținute în sarcina sa, acceptă încadrarea juridică pentru care a fost pusă în mișcare acțiunea penală și este de acord cu felul și cuantumul pedepsei aplicate, precum și cu forma de executare a acesteia, respectiv:

– 3 ani închisoare și interzicerea atât pe perioada executării pedepsei cât și pe o perioadă de 3 ani, după executarea pedepsei principale, a drepturilor: de a fi ales în autoritățile publice sau în funcții elective publice, de a ocupa o funcție implicând exercițiul autorității de stat și de a ocupa o funcție sau de a exercita o profesie ori de a desfășura o activitate, de natura aceleia de care s-a folosit, pentru săvârșirea infracțiunilor.

În cauză, procurorii au dispus instituirea măsurii asigurătorii a sechestrului asupra mai multor imobile ce aparțin inculpatului Ștefan Gheorghe.

Dosarul de urmărire penală privind pe inculpatul Ștefan Gheorghe, împreună cu acordul de recunoaștere a vinovăției au fost trimise la Tribunalul București.

Anterior, inculpatul Ștefan Gheorghe a mai fost trimis în judecată de procurorii anticorupție pentru săvârșirea unor infracțiuni similare.


 

 

x close