Antena 3 CNN Actualitate Ghid practic în caz de cutremur. Cum să îţi maximizezi şansele de supravieţuire

Ghid practic în caz de cutremur. Cum să îţi maximizezi şansele de supravieţuire

Ghid practic în caz de cutremur. Cum să îţi maximizezi şansele de supravieţuire
de S.T.    |    31 Oct 2018   •   09:57

CUTREMUR. Specialiștii în dezastre naturale şi în salvarea de vieţi te învață cum să îţi maximizezi şansele de supravieţuire în caz de cutremur major.

Oamenii care se pun sub obiecte, ca birouri sau maşini, sunt întotdeauna zdrobiţi.

Poţi supravieţui într-un mic gol. Du-te lângă un obiect, lângă o canapea, lângă un obiect mare şi voluminos, care se va comprima într-o oarecare măsură, dar care va lăsa un gol lângă el.

Clădirile din lemn sunt cele mai sigure imobile în caz de cutremur. Motivul: lemnul este flexibil şi se mişcă cu forţa cutremurului. Dacă acea clădire din lemn se prăbuşeşte, sunt create mari goluri de supravieţuire. În plus, clădirile din lemn au mai puţină greutate concentrată care se poate prăbuşi. Pe de altă parte, clădirile din cărămizi se vor sparge în cărămizi individuale. Acestea vor cauza multe răni, dar mai puţine trupuri zdrobite decât lespezile din beton.

Dacă eşti în pat, pe timp de noapte şi apare un cutremur, pur şi simplu rostogoleşte-te jos. Un vid de siguranţă va exista în jurul patului.

Dacă apare un cutremur în timp ce te uiţi la televizor şi nu poţi scăpa uşor ieşind pe geam sau pe uşă, întinde-te jos şi ghemuieşte-te în poziţie fetală, lângă canapea sau un obiect mare. Toţi cei care se aşază sub uşa de la o intrare când clădirea se dărâmă sunt omorâţi.

Dacă stai sub tocul uşii şi acesta cade înainte sau înapoi, vei fi zdrobit de tavanul de deasupra. Dacă tocul cade în părţi, vei fi tăiat în două de intrarea uşii. În oricare din cazuri vei fi omorât.

Niciodată să nu mergi la scări!
 

×
Parteneri
DJ Lalla este tânăra găsită moartă pe plaja din Mamaia!
x close