Antena 3 CNN Actualitate Gogoși cu substanțe cancerigene, vândute în marile lanțuri de magazine din România

Gogoși cu substanțe cancerigene, vândute în marile lanțuri de magazine din România

Alertă alimentară în România! În marile lanțuri de magazine se comercializează gogoși contaminate cu oxid de etilenă, o substanță cancerigenă interzisă în Uniunea Europeană.

Gogoși cu substanțe cancerigene, vândute în marile lanțuri de magazine din România
Sursa foto: pixabay
de Roana Rotaru    |    05 Aug 2021   •   10:34

Pe lângă înghețata și chiftelele contaminate cu oxid de etilenă, autoritățile în domeniu au descoperit substanța cancerigenă și în gogoșile comercializate în marile lanțuri de magazine. 

Reprezentanții ANSVSA spun că au primit o alertă alimentară din Franța, pentru rechemarea unor gogoși care conțin această substanță. 

Pentru moment, informarea pentru consumatori de rechemare a produsului nu a fost publicată pe site-ul Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. 

Două tone de chiftele contaminate cu un pesticid cancerigen, retrase dintr-un mare lanț de magazine din România

Miercuri, autoritățile au descoperit două tone de chiftele în hypermarketurile din România, contaminate cu oxid de etilenă. 

Consumate pe termen lung, aceste produse care conțin oxid de etilenă pot duce la tulburări cardiace, pulmonare sau chiar la cancer, spun medicii. 

”Este vorba despre 2 tone de chiftele în care s-a identificat prezența de oxid de etilenă. Am fost notificați aseară de către un alt stat membru. Și pe această cale atrag atenția, în mod deosebit, lanțurilor de supermarketuri care au comercializat aceste chiftele să afișeze public la vedere care este tipul și lotul acestora, astfel încât consumatorii care îl au în frigider să îl poată returna sau să îl poată identifica, astfel încât să putem evita consumul acestor produse. 

Încă de aseară au fost retrase de pe rafturi. Însă au fost comercializate aceste produse și de aceea rog public celelalte supermarketuri de îndată să afișeze la intrarea în magazin despre ce lot este vorba, astfel încât consumatorul să îl poată readuce.

Atrag atenția comercianților care comercializează în România produse alimentare că au obligația ca acestea să fie sigure. În cazul în care în acestea se depistează un risc, sunt obligați să informeze de îndată consumatorul. Altfel, vom lua măsuri drastice, până la suspendarea unor platforme sau activității acelor supermaketuri. Nu ne jucăm cu siguranța cetățenilor ”, a declarat Mihai Ponea, directorul Autorității Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor.

”Oxidul de etilenă este folosit pentru a distruge bacteriile din acei aditivi. Este ca un fungicid, ca un dezinfectant, folosit pentru a dezinfecta pe vapoare acei aditivi care se pun în înghețată, în chiftele, în produsele alimentare”, a mai explicat directorul ANSVSA.

×
Subiecte în articol: gogosi
Parteneri
Senat: Schimbare importantă în regimul pașapoartelor
x close