Antena 3 CNN Actualitate Greenpeace România îl acuză pe Tanczos Barna că pregătește asaltul final pentru legalizarea vănătorii la trofeu

Greenpeace România îl acuză pe Tanczos Barna că pregătește asaltul final pentru legalizarea vănătorii la trofeu

Tanczos Barna speculează oportunitatea și pregătește asaltul final pentru legalizarea vănătorii la trofeu, sub forma mascată a cotelor de prevenție, este mesajul activiștilor de la Greenpece România, după ce ministrul Mediului a anunțat o întâlnire în Ținutul Secuiesc pe tema urșilor agresivi.

Greenpeace România îl acuză pe Tanczos Barna că pregătește asaltul final pentru legalizarea vănătorii la trofeu
Sursa foto: Hepta
de Mia Lungu    |    21 Iun 2021   •   17:42

"Ministrul Mediului, Tanczos Barna, pregătește asaltul final pentru legalizarea vănătorii la trofeu, sub forma mascată a cotelor de prevenție."

"Într-un moment în care opinia publică e îngrijorată de vizitele și atacurile urșilor în comunități și frustrată de lipsa de implicare a Ministerului Mediului, Tánczos Barna speculează oportunitatea și anunță două măsuri salvatoare, explicând doar una dintre ele: Intervenția imediată, întradevăr necesară pentru înlăturarea pericolului în situații de criză, care va fi aplicată gradual prin: alungarea animalului, tranchilizare și relocare dacă vizitele se repetă, împușcare dacă animalulare comportamentul alterat și devine agresiv."

"Prevenție și management nu înseamnă doar uciderea animalelor"

Potrivit activiștilor de mediu, intervenția de prevenție în pădure ar putea avea loc, chiar și acolo unde ursul nu a coborât în sat, dar „ar putea deveni periculos”.

„Această măsură deschide larg poarta organizării partidelor de vânătoare la trofeu, propunerea fiind inclusă la pachet cu intervenția de urgență, dar deloc explicată în intervențiile ministrului.

Prevenție și management nu înseamnă doar uciderea animalelor, ci mai degrabă inventarierea populației, studii privind efectele hrănirii lor, un sistem de monitorizare prin GPS al comportamentului urșilor din pădure și măsuri de protecție (garduri, alarme etc.) pentru comunitățile aflate în pericol”, se menționează în mesajul Greenpeace România.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, propune modificarea legislației astfel încât vânătorii să poate interveni, prin sedarea sau împușcarea animalelor, la cel mult 24 de ore de la atacul urșilor.

„Am inițiat o serie de consultări cu privire la atacurile de urși din ultimele zile în Ținutul Secuiesc cu toate organizațiile și instituțiile direct implicate în această zonă pentru a discuta despre modificarea legislației care ar da posibilitatea autorităților locale – ca prin sedare sau împușcare - să poată să intervină în maximum 24 de ore de la sesizarea unui atac”, a scris Tanczos Barna, pe Facebook.

O nouă întâlnire este programată luni.

„În această după-amiază, de la ora 18, mă voi întâlni cu primarii din Ținutul Secuiesc, asociațiile de vânătoare și organizațiile de fermieri. Avem o responsabilitate enormă și trebuie să luăm împreună, în mod rațional cele mai bune decizii în această temă”, a precizat ministrul Mediului.

Numeroase atacuri ale urșilor au avut loc în ultimele săptămâni în zona Covasna-Harghita. Animalele au provocat pagube materiale și au rănit grav un bărbat.

×
Subiecte în articol: Greenpeace România Tanczos Barna trofeu
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close