Antena 3 CNN Actualitate Grefierii anunță și ei proteste, după ce Guvernul a anunțat că majorează vârsta de pensionare la 65 de ani: "Avem capacitatea să blocăm sistemul judiciar”

Grefierii anunță și ei proteste, după ce Guvernul a anunțat că majorează vârsta de pensionare la 65 de ani: "Avem capacitatea să blocăm sistemul judiciar”

Sindicatul Național al Grefei Judiciare DICASTERIAL a anunțat că se va alătura protestelor declanșate de alte categorii de salariați din sistemul bugetar și afirmă că grefierii au "capacitatea necesară" de a perturba sistemul judiciar.

Grefierii anunță și ei proteste, după ce Guvernul a anunțat că majorează vârsta de pensionare la 65 de ani: "Avem capacitatea să blocăm sistemul judiciar”
Sursa foto: Getty Images I AmnajKhetsamtip
de Redacția Antena 3 CNN    |    30 Mai 2023   •   13:11

Într-un comunicat postat pe site-ul SNGJ DICASTERIAL, sindicaliștii critică postarea prim-ministrului Nicolae Ciucă pe Facebook în legătură cu creșterea vârstei de pensionare la 65 de ani, inclusiv pentru personalul auxiliar din instanțele judecătorești.

"O reacție fermă din partea sistemului judiciar sigur va exista și chiar dacă nu suntem o categorie profesională numeroasă încât să reprezentăm capital electoral, avem capacitatea necesară să blocăm sistemul judiciar.

Potrivit Constituției, puterea judecătorească reprezintă sau reprezenta (se pare) "una din cele trei puteri ale Statului Român".

Curând, grefierii se vor alătura formelor de proteste deja în derulare, precum și celor ce urmează a se iniția de celelalte categorii de salariați nemulțumiți de măsurile aparent populiste și antisociale asumate de actuala guvernare", declară sindicatul grefierilor.

Citește și: Polițiștii încep protestul în fața Ministerului de Interne. Urmează încetarea activității

Aceștia amenință că "foarte curând, niciun grefier nu va mai răspunde la telefonul personal, după orele de program, în zilele libere sau de repaus săptămânal, pentru a efectua sute de ore suplimentare neplătite sau pentru serviciul de permanență la arestări, indiferent că vorbim despre infracțiuni ușoare, tâlhării sau chiar crime".

"Să vedem, atunci, cum prim-ministrul României va invoca, din nou, importanța muncii grefierilor pentru bunul mers al sistemului judiciar!", mai spun sindicaliștii.

Sindicatul precizează că, din evidențele Casei Naționale de Pensii Publice, numărul fizic de pensionari din categoria personalului auxiliar de specialitate din cadrul instanțelor judecătorești și al parchetelor de pe lângă acestea a fost de 1.724 grefieri la finele anului 2021 și 1.667 la finele anului 2022.

În context, spune sindicatul, are loc o scădere naturală, prin deces de la an la an, a numărului de grefieri beneficiari ai pensiei de serviciu, respectiv cu 57 de persoane în anul 2022 față de anul 2021 și cu 59 de persoane față de anul 2020, iar creșterea vârstei de pensionare "va echivala cu condamnarea grefierilor la moarte sigură la locul de muncă!".

"Speranța de viață a grefierilor este de 59 de ani, iar în prezent se pot pensiona la 60 de ani, de unde rezultă că nu vor mai apuca pensia de serviciu nici măcar în forma actuală", se mai arată în comunicatul DICASTERIAL.

×
Subiecte în articol: Grefieri proteste grevă
Parteneri
Perioada care se va lua în calcul la pensie. Anunțul ministrului Muncii
x close