Antena 3 CNN Actualitate Gripa nouă a făcut o nouă victimă în România

Gripa nouă a făcut o nouă victimă în România

Gripa nouă a făcut o nouă victimă în România. Virusul e de patru ori mai agresiv decât anul trecut, arată statisticile. La vecinii bulgari câteva zeci de mii de oameni s-au îmbolnăvit, iar autorităţile au decis să închidă mai multe şcoli.

Gripa nouă a făcut o nouă victimă în România
Sursa foto: Foto: Intact Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    27 Ian 2011   •   20:48

La noi, o fetiţă de numai un an din Satu Mare a murit după ce a contractat virusul AH1N1. Rezultatele testelor au confirmat infecţia după moartea fetiţei.

Pentru Valentina, o fetiţă de un an şi două luni, virusul gripal porcin a fost mortal. Acum mai bine de 2 săptămâni fetiţa a fost internată la spitalul din Satu Mare pentru o operaţie de apendicită. După intervenţie s-a simţit din ce în ce mai rău. Aşa că medicii au decis să o transfere la Cluj. Acolo i s-au făcut şi altfel de teste.

Suspiciunea s-a confirmat câteva zile mai târziu, însă Valentina murise deja. Potrivit statisticii, este al patrulea deces provocat de gripa nouă, de la începutul anului. Numărul îmbolnăvirilor a crescut la 36 cele mai multe provenind din Bistriţa, Iaşi şi Prahova. Medicii spun că, deocamdată, la noi în ţară intensitatea gripei este medie.

Situaţia este mai gravă în Bulgaria unde au fost identificate focare în cele mai importante oraşe. Oficial şapte la sută din populaţia acestor zone s-a îmbolnăvit de gripa nouă.

“Una dintre măsurile de precauţie pentru combaterea gripei este închiderea şcolilor, când procentul îmbolnăvirilor depăşeşte 25%, pentru a reduce contactul dintre copii”, a declarat Angel Kunchev, Şeful Departamentului de control al bolilor infecţioase din Bulgaria.

La noi, medicii recomandă supravegherea atentă a persoanelor care prezintă simptomele gripei. În cazul infecţiei cu virusulul AH1N1, acestea diferă de cele ale gripei sezoniere. În timp ce gripa sesonieră dă febră, tuse şi frisoane, simptomele gripei porcine sunt starea subfebrilă, durerile în gât sau tusea seacă. 

Din octombrie şi până în ianuarie, peste un milion de români s-au vaccinat împotriva gripei. Aproape la fel de mulţi cât s-au vaccinat în întreg sezonul rece de anul trecut.

×
Subiecte în articol: gripa noua victima deces România Bulgaria
Parteneri
Guvernul a decis: Toate pensiile vor fi livrate înainte de Paşte!
x close