Antena 3 Actualitate Gruia Stoica, reţinut de DNA. Omul de afaceri ar fi dat 3 mil. euro MITĂ pentru un contract de 100 mil. euro

Gruia Stoica, reţinut de DNA. Omul de afaceri ar fi dat 3 mil. euro MITĂ pentru un contract de 100 mil. euro

de M.Z.    |    29 Ian 2014   •   21:35
Gruia Stoica, reţinut de DNA. Omul de afaceri ar fi dat 3 mil. euro MITĂ pentru un contract de 100 mil. euro
Sursa foto: Foto: Agerpres
Update 21.35 - Gruia Stoica a fost reţinut pentru 24 de ore, miercuri seară, de procurorii anticorupţie, iar avocatul Doru Boştină, căruia omul de afaceri i-ar fi dat trei milioane de euro pentru a afla preţul cerut de CFR Marfă la o licitaţie organizată de Complexul Energetic Oltenia, a primit interdicţie de a părăsi ţara, informează Mediafax.
 
Stoica va fi prezentat Curţii de Apel Bucureşti, joi, cu propunerea de arestare preventivă pentru 29 de zile, mai informează Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA).
 
Omul de afaceri Gruia Stoica i-a dat avocatului Doru Boştină trei milioane de euro, pentru a afla, prin intermediul acestuia, ce preţ cere CFR Marfă la licitaţia pentru transportarea cărbunelui în beneficiul Complexului Energetic Oltenia, susţin procurorii anticorupţie.
 
DNA precizează că Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), este urmărit penal pentru cumpărare de influenţă, iar avocatul Doru Boştină, din Baroul Bucureşti, pentru trafic de influenţă. 

Dosarul în care sunt vizaţi cei doi este legat de o licitaţie pentru transportarea cărbunelui, organizată de Complexul Energetic Oltenia din Târgu Jiu.
 
Astfel, potrivit DNA, în mai 2013, SC Complexul Energetic Oltenia (CEO) SA Târgu Jiu a lansat public procedura de licitaţie pentru încheierea acordului cadru şi a contractelor subsecvente având ca obiect "Servicii de transport feroviar de cărbune" pentru sucursala Electrocentrale Craiova II, sucursala Electrocentrale Işalniţa şi sucursala Electrocentrale Turceni. 
 
Pe 17 ianuarie 2014, SC CEO SA a transmis invitaţii de participare la procedura de licitaţie (cu depunerea în plic a ofertelor, organizată conform normelor interne ale autorităţii contractante) mai multor societăţi, între care CFR Marfă SA şi SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti.

Licitaţia avea ca obiect prestarea de servicii de transport de cărbune pe o perioadă de trei ani, începând cu 1 aprilie 2014, cu o valoare estimată de 473.068.410 lei (peste 100 milioane euro) fără TVA. 
 
Anchetatorii susţin că "există date şi indicii temeinice potrivit cărora, la data de 22 ianuarie 2014, omul de afaceri Gruia Stoica, reprezentând SC Grup Feroviar Român SA Bucureşti, i-a oferit avocatului Boştină Doru-Cătălin suma de 3.000.000 euro, în schimbul influenţei pe care avocatul a lăsat să se creadă că o are, printr-un intermediar, asupra directorului general al CFR Marfă SA (unul dintre competitori), în scopul divulgării, de către acesta din urmă, cu încălcarea atribuţilor de serviciu, a preţului pe care societatea pe care o conduce urma să îl ofere, în cadrul licitaţiei".
 
Acest demers avea ca scop, potrivit DNA, depunerea de către Grup Feroviar Român a unei oferte cu un preţ cât mai apropiat de cel propus de CFR Marfă, astfel încât profitul înregistrat pe parcursul derulării contractului să fie maximizat ori eventualele pierderi minimizate. 
 
DNA mai informează, pe de altă parte, că Gruia Stoica a refuzat să se prezinte la audieri şi, din acest motiv, a fost pus în executare mandatul de aducere a acestuia. 

Update 20.58 - Omul de afaceri Gruia Stoica ar fi minţit procurorii anticorupţie atunci când le-a transmis acestora, legat de primirea citaţiei pentru audieri, că nu se află în Bucureşti, pentru a nu se prezenta la DNA, acest fiind motivul pentru care el a fost ridicat, miercuri, în baza unui mandat de aducere, informează Mediafax.
 
Potrivit unor surse, citaţia a fost trimisă la adresa de domiciliu din Bucureşti a omului de afaceri, însă acesta nu s-a prezentat la audieri, motivând că nu s-ar afla în Capitală.
 
Sursele citate susţin că Stoica i-ar fi minţit pe anchetatori când le-a spus că nu este acasă, DNA deţinând dovezi în acest sens. În acest context, anchetatorii au hotărât emiterea unui mandat de aducere pe numele omului de afaceri.
 
La sediul DNA, procurorii îl audiază, miercuri seară, şi pe avocatul Doru Boştină, fără a se preciza deocamdată în ce calitate dă declaraţii acesta.
_______________________________________

Ştirea iniţială 18.40

Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), a fost adus cu cătuşe la mâini, la sediul central al DNA, miercuri seară, pentru a fi audiat într-un dosar de corupţie.  

Stoica a fost adus la DNA de poliţişti şi nu a făcut nicio declaraţie la intrarea în sediul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
 
Surse judiciare au declarat că omul de afaceri urmează să fie audiat în legătură cu o licitaţie pentru transportarea cărbunelui în beneficiul Complexului Energetic Oltenia, informează Mediafax.
 
Grupul controlat de Gruia Stoica a vrut anul trecut să cumpere de pachetul majoritar de acţiuni al CFR Marfă, însă tranzacţia nu s-a finalizat.
 
Astfel, vânzarea a 51% din CFR Marfă către Grup Feroviar Român nu a putut fi finalizată până la termenul limită, 14 octombrie 2013, pentru că unele bănci creditoare ale CFR Marfă nu şi-au dat acordul pentru schimbarea acţionariatului, iar Consiliul Concurenţei nu a avut timpul necesar pentru a se pronunţa asupra tranzacţiei.
 
Surse: Gruia Stoica, urmărit penal pentru fapte de corupţie
 
Omul de afaceri Gruia Stoica, proprietarul Grup Feroviar Român (GFR), care a fost adus miercuri seară la sediul central al DNA, este urmărit penal pentru fapte de corupţie, au declarat surse judiciare, informează Mediafax.
 
Sursele citate au mai spus că Stoica a fost adus la Direcţia Naţională Anticorupţie (DNA) cu mandat, demersul având scopul de a-i fi aduse la cunoştinţă învinuirile.
 
Proprietarul Grup Feroviar Român (GFR) a fost adus la DNA cu cătuşe la mâini şi escortat de poliţişti. El nu a făcut nicio declaraţie la intrarea în sediul DNA.
 
 
 

×
Subiecte în articol: Gruia Stoica DNA catuse

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close