Antena 3 CNN Actualitate Guvernul a aprobat sâmbătă o nouă rectificare bugetară

Guvernul a aprobat sâmbătă o nouă rectificare bugetară

Guvernul a aprobat sâmbătă o nouă rectificare bugetară
Sursa foto: Emil Boc
29 Aug 2009   •   11:18

Guvernul a adoptat sâmbătă a doua rectificare de buget din 2009. Ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a anunţat sâmbătă că deficitului bugetar pentru acest an va fi de 7,3%, faţă de 4,6% cât se calculase iniţial. Aceasta va duce la o scădere a cheltuielilor cu 5,25 miliarde de lei. Sunt afectate însă bugetele a 40 de instituţii de stat, inclusiv 13 ministere.

Ministerele Muncii, Justiţiei, Administraţiei şi Internelor şi Economiei vor beneficia de resurse suplimentare pentru plata drepturilor salariale şi funcţionarea instituţiilor din subordine. Ministerul Transporturilor va primi bani pentru continuarea lucrărilor de infrastructură.

Sunt şi ministere care vor pierde bani la rectificare. Cea mai mare suma, 346 de milioane de lei, va fi luată de la Ministerul Dezvoltării regionale, dar vor mai pierde bani şi ministerele Educaţiei şi cel al Sănătăţii. Vor fi luaţi bani şi de la Fondul Naţional de Dezvoltare, de la Secretariatul General al Guvernului. De asemenea, SRI şi Curtea de Conturi vor avea bugetele reduse.

Banii de la aceste instituţii vor merge către investiţiile publice, care vor fi majorate cu 500 milioane lei. Guvernanţii promit că vor fi asigurate resursele pentru indexarea pensiilor cu 2% de la 1 octombrie si pentru majorarea pensiei sociale minime de la 300 la 350 lei. De asemenea, bugetul pentru şomaj va fi suplimentat cu 864 milioane lei, iar cel pentru pensii cu 500 milioane lei.

Antena 3

×
Subiecte în articol: rectificare bugetara ministere guvern
Parteneri
Percheziții în Bucureşti: "Maestru spiritual” acuzat de trafic de persoane
x close