Antena 3 CNN Actualitate Guvernul a aprobat un nou contract cu Bechtel. Costurile, reduse cu 6,9 milioane de euro/km

Guvernul a aprobat un nou contract cu Bechtel. Costurile, reduse cu 6,9 milioane de euro/km

Guvernul a aprobat un nou contract cu Bechtel. Costurile, reduse cu 6,9 milioane de euro/km
Sursa foto: Foto: Agerpres
28 Sep 2011   •   23:03

Membrii Guvernul au avizat, miercuri, un nou contract cu firma americană Bechtel, pentru continuarea construirii autostrăzii Transilvania. Prin închierea acordului, costului aferent lucrărilor va fi redus cu 6,9 milioane de euro/km. MAi mult decât atât, contractul permite scoaterea la licitaţie a tronsoanelor nenîncepute încă, informează Mediafax.

"Ca urmare a negocierilor, în ciuda unui alt guvern care şi-a propus să ne facă cetăţeni de mâna a treia în faţa statelor membre ale Uniunii Europene, se realizează o economie la bugetul de stat de 6 miliarde euro, deci dacă am fi continuat să lucrăm la preţurile din contractul iniţial, costul total al autostrăzii ar fi fost de 10 miliarde euro", a spus ministrul Transporturilor, Anca Boagiu

De asemenea, ea a arătat că din contract a fost eliminată clauza care interzicea statului să scoată la licitaţie vreunul dintre tronsoanele autostrăzii, în cazul rezilierii contractului. În acest fel, în perioada imediat următoare va fi lansată licitaţia pentru sectorul de drum Gilău - Nădăşel.

Primul ministrul a susţinut, totodată, că Bechtel nu va primi despăgubiri pentru modificarea contractului.

"Se continuă lucrările pe tronsonul Suplacu de Barcău-Borş, iar la nivelul politic am decis, în coaliţie, ca tronsonul de la Gilău la Mihăieşti să fie scos imediat la licitaţie, deoarece proiectarea este finalizată. Pentru tronsonul Târgu Mureş-Câmpia Turzii va fi reluată proiectarea, în vederea organizării licitaţiei de execuţie. Evident că Bechtel nu va primi despăgubiri, ce despăgubiri să primească ?", spunea atunci Boc.

Mai mult decât atât, conform declaraţiilor ministrului Transporturilor, compania Bechtel va continua lucrările doar la tronsoanele Câmpia Turzii-Gilău şi Suplacu de Barcău-Borş, reprezentând 118 kilometri din cei 415 kilometri ai autostrăzii Transilvania, statul fiind liber să liciteze celelalte şase tronsoane, fără nicio pretenţie din partea constructorului american.

Proiectul autostrăzii Transilvania a fost împărţit în opt tronsoane de construcţie. Lucrările nu au fost începute pe şase dintre ele, însumând 297 de kilometri, respectiv Braşov-Făgăraş (53 km), Făgăraş-Sighişoara (52 km), Sighişoara-Ogra (56 km), Ogra-Câmpia Turzii (36 km), Cluj Vest-Mihăileşti (24 km) şi Mihăileşti-Suplacu de Barcău (76 km).

Costul de construire a autostrăzii Transilvania pe tronsoanele unde Bechtel continuă să lucreze va fi redus la 6,9 milioane euro/km, faţă de 14,7 milioane euro/km în prezent, pentru celelalte tronsoane costul estimat şi raportat inclusiv la specificul terenului fiind de 7,2 milioane euro/km, nivelul final urmând însă să fie stabilit în urma licitaţiilor.
   

×
Subiecte în articol: Bechtel autostrada
Parteneri
Marele Premiu al Chinei | Tabloul complet al calificărilor
x close