Antena 3 Actualitate Guvernul Cîțu, vești proaste pentru pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile

Guvernul Cîțu, vești proaste pentru pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile

de Gabriel Dano    |    23 Dec 2020   •   19:20
Guvernul Cîțu, vești proaste pentru pensionari. Ce se întâmplă cu pensiile
Sursa foto: Hepta

Guvernul Cîțu intenționează să majoreze pensiile la anul astfel încât să acopere rata inflației și mai bine de jumătate din rata de creștere a salariului mediu brut pe economie. Cel puțin asta reiese din programul de guvernare pe următorii patru ani, depus miercuri la Parlament.

„Susținem aplicarea generală a principiului contributivității în stabilirea dreptului la pensie și va continua să majoreze anual valoarea punctului de pensie pentru a acoperi 100% rata inflației și minim 58,5% din rata de creștere a salariului mediu brut pe economie”, se arată în Programul de guvernare al noului Executiv.

Documentul precizează că „legislația din România s-a schimbat în acest domeniu în ultimii ani, separat de cadrul general, o serie de excepții și de privilegii fiind obținute prin legi speciale în Parlament. Acest lucru a creat, la nivelul celor 4,9 milioane de pensionari, diferite tipuri de pensii stabilite nu numai pe criteriul contributivității”.

În plus, Guvernul are în vedere „crearea unei comisii speciale parlamentare pentru identificarea și rezolvarea inechităților din tot sistemul de pensii”.

Pe de altă parte, plata pensiilor speciale pentru primari va fi amânată pentru un an. Guvernul mai are în vedere și creșterea contribuțiilor către Pilonul II de pensii cu un punct procentual de la 3,75%, cât este în prezent, după transferul contribuțiilor sociale în sarcina angajaților, până la 4,75% în 2024.

Guvernul Florin Cîțu a trecut, miercuri seară, de votul Parlamentului, fiind votat de 260 de parlamentari. Minimul de care avea nevoie era de 228.

×
Subiecte în articol: pensii

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close