Antena 3 CNN Actualitate Guvernul dă dreptate FACIAS în chestiunea implementării directivelor europene

Guvernul dă dreptate FACIAS în chestiunea implementării directivelor europene

Guvernul admite că există o problemă în privința implementării directivelor europene, proces pentru care România a fost sancționată de mai multe ori cu amenzi de milioane de euro.

Guvernul dă dreptate FACIAS în chestiunea implementării directivelor europene
Sursa foto: Profimedia
de Georgiana Adam    |    15 Feb 2023   •   16:48

Fundaţia pentru Apărarea Cetăţenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a semnalat anul trecut printr-o scrisoare oficială, dar şi printr-o plângere prealabilă adresată Guvernului faptul că România pierde milioane de euro anual sub forma unor amenzi primite de la Comisia Europeană pentru neimplementarea la termen a directivelor europene.

Răspunsul guvernului vine să confirme acest fapt, însă o soluție practică mai trebuie să aștepte.

"Guvernul admite faptul că există o problemă la acest capitol şi că este necesară 'întărirea capacităţii administrative a autorităţilor abilitate să realizeze transpunerea şi aplicare actelor legislative ale UE'. Cu toate acestea, reprezentantul Guvernului spune că Executivul nu poate impune o procedură unitară de lucru, aşa cum solicitase FACIAS, pentru că nu s-ar respecta principiul separării puterilor în stat", arată FACIAS într-un comunicat de presă.

Problema ar putea fi rezolvată cu un simplu act normativ, care să aducă o procedură unitară de lucru, mai spune FACIAS.

"FACIAS apreciază deschiderea acestei instituţii dar nu poate să nu remarce faptul că răspunsul Guvernului ocoleşte o soluţie la îndemâna autorităţilor, respectiv adoptarea unei legi care să stabilească o astfel de procedură unică pentru toate instituţiile responsabile cu implementarea directivelor UE.

De asemenea, FACIAS a semnalat anul trecut că România a trebuit să plătească 3 milioane de euro pentru neimplementarea unei singure directive şi că banii publici, care se pierd din cauza acestor nereguli, ar putea fi folosiţi în investiţii pentru România, dacă instituţiile şi-ar face treaba iar persoanele implicate în aceste proceduri ar fi responsabilizate pentru modul defectuos sau tardivitatea cu care îşi îndeplinesc atribuţiile de serviciu.

Ca de fiecare dată, FACIAS va merge mai departe cu demersurile sale pentru a determina responsabilii să găsească soluţii efective pentru această problemă. Vom urmări acest caz în continuare şi vom solicita instanţelor cu putere de decizie să oblige instituţiile de stat abilitate să genereze proceduri, care în urma aplicării lor, să diminueze substanţial posibilitatea ca România să plătească amenzi de milioane de euro", se mai spune în comunicatul de presă.

×
Subiecte în articol: FACIAS
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close