Antena 3 CNN Actualitate Guvernul împarte zeci de milioane de euro între prieteni, pentru construcţia de drumuri

Guvernul împarte zeci de milioane de euro între prieteni, pentru construcţia de drumuri

Guvernul împarte zeci de milioane de euro între prieteni, pentru construcţia de drumuri
09 Dec 2008   •   08:47

În buna tradiţie a guvernelor româneşti, în ultimele zile de mandat se reuşeşte recodul semnării unui număr impresionant de contracte de infrastructură sau se plătesc lucrări ce vor fi efectuate cândva.
Astfel că şi acum Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a majorat, în ultimele zile de mandat ale lui Ludovic Orban la Ministerul Transporturilor, mai multe contracte privitoare la reparaţia şi modernizarea unor drumuri cu 34 de milioane de euro. Din aceşti bani 24 de milioane de euro au mers către firmele Selina şi Romstrade.
Acestea aparţin prima lui Beniamin Rus, membru PNL Bihor, iar cea de-a doua lui Nelu Iordache, unul dintre apropiaţii ministrului Ludovic Orban, scrie Cotidianul.
Plăţile au fost justificate de nevoia de a acoperi lucrări neprevăzute în contractul iniţial. Aceasta este o practică obişnuită printre firmele participante la licitaţii de construcţii pentru stat. Preţul cel mai mic cu care se câştigă efectuarea lucrărilor este mult subevaluat dar, după semnarea contractului, se pot invoca nepotriviri sau cheltuieli suplimentare, iar costul creşte de două-trei ori.
Aceasta se pare că ar fi şi situaţia cu contractul semnat de CNADNR cu firma lui Beniamin Rus pentru repararea a 8,5 kilometri din centura Oradea. După majorări succesive, de la preţul câştigător de circa 6 milioane euro s-a ajuns la 26 milioane de euro, pentru un cost de circa 3 milioane de euro pe kilometru. O situaţie similară se practică şi în Moldova, unde contractele de reparare a DN11A şi DN12A au fost majorate cu 8,3 milioane euro.
Antena3.ro

×
Parteneri
Programul Rabla 2024 începe astăzi!
x close