Antena 3 CNN Actualitate Guvernul permite Transelectrica să limiteze sau să sisteze exportul de curent

Guvernul permite Transelectrica să limiteze sau să sisteze exportul de curent

Guvernul permite Transelectrica să limiteze sau să sisteze exportul de curent
Sursa foto: Foto: polystart.ro
de M.Z.    |    14 Feb 2012   •   10:52

Transelectrica poate aplica măsuri de limitare sau sistare a exportului de energie electrică, în perioada 16 februarie-15 martie 2012, a hotărât, marți, Guvernul, potrivit unor surse oficiale citate de Agerpres.

Potrivit Hotărârii de Guvern adoptate marţi, Transelectrica poate să limiteze sau să sisteze livrările de energie electrică la export prin limitarea capacităţilor de interconexiune conform unei proceduri avizate de ANRE.

”Se exceptează de la aceste măsuri exportul de energie electrică aferent tranzitelor, notificate conform prevederilor legale”, se arată în nota de fundamentare.
Măsura a fost decisă având în vedere deficitul major de energie electrică generat de reducerea nivelului de apă din râurile şi lacurile interioare la valori sub 50% faţă de debitele normale ale Dunării.

”Pentru atingerea obiectivului propus, măsurile impuse pot fi adoptate succesiv, la realizarea echilibrului producţie-consum, inclusiv asigurarea nivelului de rezerve minim necesare care asigură funcţionarea în condiţii de siguranţă a sistemului energetic naţional”, se mai precizează în hotărâre.

De asemenea, alte motiv pentru limitarea sau sistarea exportului de curent mai sunt creşterea consumului de gaze naturale în vederea asigurării încălzirii populaţiei în condiţii de temperaturi foarte scăzute și mărirea continuă a preţurilor internaţionale la combustibil, inclusiv pentru gazul metan provenit din import.

Nu în ultimul rând, o altă cauză o reprezintă și dificultatea asigurării livrărilor de cărbune şi gaze naturale şi a utilizarea păcurii în condiţii de ger şi viscol.

Luni, președintele Traian Băsescu a declarat că este exclusă întreruperea livrării energiei către populaţie, menţionând, de asemenea, posibilitatea ca Guvernul să decidă în legătură cu sistarea exporturilor energetice.
 
Premierul Mihai Răzvan Ungureanu a precizat, marţi, că nu există nicio problemă cu furnizarea de energie electrică pentru consumatorii casnici şi industriali, hotărârea de Guvern adoptată de Executiv având un scop preventiv, totul fiind proiectat pentru cât mai buna alimentare a consumatorilor individuali.

Ministrul Economiei, Lucian Bode, l-a revocat din funcţie, luni seara, pe directorul general al Transelectrica, Horia Hăhăianu, la solicitarea premierului Mihai Răzvan Ungureanu.
 









×
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close