Antena 3 CNN Actualitate Guvernul român îi pune pe părinţi să aleagă: Serviciul sau copilul

Guvernul român îi pune pe părinţi să aleagă: Serviciul sau copilul

Guvernul român îi pune pe părinţi să aleagă: Serviciul sau copilul
Sursa foto: Foto: Intact Images
13 Ian 2011   •   20:27

Mamele care vor să stea acasă doi ani pot fi date afară imediat ce se întorc la muncă. Legea le interzice patronilor să le concedieze doar pe cele care aleg indemnizaţie timp de un an. Reprezentanţii Guvernului spun că prin această măsură vor să încurajeze munca. De cealaltă parte, organizaţiile de mămici cred că măsura e discriminatorie. I-au trimis o scrisoare ministrului Botiş însă, deocamdată, nu au primit un răspuns.

Mamele sunt hotărâte să dea statul român în judecată. În plus, mamele care care au purtat sarcina în 2010 şi au născut în 2011, spun că dacă tot se aprobă această lege, ea ar trebui să se aplice doar în cazul celor care au născut după 1 ianuarie 2011.

Cu cât părintele stă mai mult în concediu de creştere a celui mic, cu atât riscul de a fi concediat e mai mare. Ordonanţa de urgenţă protejează doar părinţii care aleg varianta dragă Guvernului: un an de stat acasă.

“Este interzis angajatorului sa dispuna încetarea raporturilor de munca sau de serviciu în cazul: a) salariatei/salariatului care se afla în concediu pentru creşterea copilului în vârstă de până la un an, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap”, se arată în Ordonanţă de Urgenţă Nr. 111.

 


După un an de stat acasă cu cel mic, părintele are locul de muncă asigurat încă şase luni. Cei care stau doi ani acasă pot fi concediaţi a doua zi după ce se întorc la muncă. Patronii nu sunt obligaţi să le păstreze job-ul sau să îi primească înapoi. Organizaţiile mamelor spun că ordonanţa Guvernului e discriminatorie, dar ministerul Muncii are altă părere.

“Nu este discriminatorie pentru că ne-am gândit să stimulăm persoanele de a se întoarce la muncă şi să încurajăm mămicile să revină pe piaţa muncii”, a declarat Nicolae Ivăşchescu, secretar de stat în Ministerul Muncii.

Aşa că părinţii trebuie să aleagă - copilul sau siguranţa locului de muncă. Mamele se plâng că noua lege are şi alte neajunsuri. Cum ar fi, neclaritatea legată de banii în plus pe care îi primeşti dacă rămâi însărcinată în perioada concediului de creştere a copilului.

Joi a fost ultima zi în care proiectul ordonanţei de urgenţă care reglementează indemnizaţia de maternitate a stat în dezbatere publică. Acum, rămâne doar ca Executivul să o aprobe.

×
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close