Antena 3 CNN Actualitate Guvernul vrea ca gazele din Marea Neagră să fie vândute pe piaţa românească. Vezi ce răspuns dă OMV

Guvernul vrea ca gazele din Marea Neagră să fie vândute pe piaţa românească. Vezi ce răspuns dă OMV

Guvernul vrea ca gazele din Marea Neagră să fie vândute pe piaţa românească. Vezi ce răspuns dă OMV
21 Noi 2012   •   16:00

Guvernul român doreşte ca gazele pe care OMV le-ar putea extrage din Marea Neagră să fie vândute pe piaţa românească, pentru a înlocui importurile, scrie Mediafax.

Grupul autriac nu a dat un răspuns clar, ci a declarat că totul depinde de preţ şi de sistemul de taxare.

"Statul român vrea ca gazul din Marea Neagră să fie vândut pe piaţa locală, dar depinde de preţ. Dacă preţul nu ve convine, nu dezvoltăm zăcămintele", a declarat miercuri directorul responsabil de explorare şi producţie din OMV, Jaap Huijskes.

Într-un interviu acordat revistei germane Manager, CEO-ul OMV Gerhard Roiss a declarat că în România se va vedea o creştere uriaşă mulţumită rezervelor gigantice de petrol şi gaze găsite în Marea Neagră.

"În România am găsit în Marea Neagră o rezervă gigantică de petrol şi gaz, o descoperire de importanţă globală. Astfel că aici vom vedea o creştere uriaşă. În România am cumpărat cel mai mare operator de benzinării şi rafinării. Iar prin acest exemplu observăm că: noi deţinem nişa concernului European integrat", a declarat Gerhard Roiss.

"Forările vor depinde de sistemul de taxare şi de redevenţe, depinde cât de mult se va schimba actualul sistem de taxare", a afirmat Huijskes.

Extracţia de gaze în Marea Neagră este preconizată pentru sfârşitul deceniului, iar exploatarea zăcământului, estimată pentru o perioadă de 10 ani, ar putea asigura independenţa energetică a României în privinţa gazelor naturale.

"Este clar că gazele din Marea Neagră vor merge pe piaţa domestică, primul pas este înlocuirea importurilor. Apoi, dacă vom avea surplus, vom exporta", a spus Huijskes.

×
Subiecte în articol: OMV gaze naturale Marea Neagrã
Parteneri
Daniel Baciu, anunț important pentru toți pensionarii din România
x close