Antena 3 CNN Actualitate Dezvăluiri Antena 3: autorităţile nu ştiu câte teste COVID se fac în ţară. Exemple absurde: azi, 164 de teste, mâine niciunul

Dezvăluiri Antena 3: autorităţile nu ştiu câte teste COVID se fac în ţară. Exemple absurde: azi, 164 de teste, mâine niciunul

În acest moment, pandemia în România este gestionată atât de prost, încât autorităţile nu ştiu nici măcar câte teste se fac în fiecare judeţ. Antena 3 a obţinut în exclusivitate un răspuns revoltător al Institutului Naţional de Sănătate Publică, instituţie care nu ştie câte teste se fac în judeţele ţării.

Dezvăluiri Antena 3: autorităţile nu ştiu câte teste COVID se fac în ţară. Exemple absurde: azi, 164 de teste, mâine niciunul
de Sabrina Preda    |    Sergiu Cora    |    19 Ian 2021   •   22:15

Jurnaliştii Antena 3 Sabrina Preda şi Sergiu Cora au dovedit cu acte că autorităţile române sunt depăşite total de criza pandemică. Situaţia este extrem de gravă, pentru că cei din Guvern, din Ministerul Sănătăţii, cei care gestionează pandemia nu ştiu ce se întâmplă cu exactitate pe teritoriul României. Nu există informaţii concrete şi corecte despre ce se întâmplă în fiecare judeţ, câte cazuri de îmbolnăviri sunt în realitate şi câte testări se fac.

"În momentul de faţă, ceea ce ne prezintă Grupul de Comunicare Strategică în fiecare zi nu este nici pe departe radiografia României în materie de testări, în materie de infectări", a explicat Sergiu Cora la emisiunea Sinteza Zilei.

Institutul Naţional de Sănătate Publică a răspuns unei solicitări venite din partea jurnaliştilor Antena 3 care doreau să ştie câte testări COVID se fac în fiecare judeţ, în parte, iar răspunsul primit este buleversant: "La nivel central nu există raportări de date defalcate pe judeţe".

În încercarea de a afla cine deţine aceste date, jurnaliştii Antena 3 au căutat răspunsurile la Ministerul Sănătăţii. "Am aflat, cu stupoare, că nimeni nu pare să aibă la nivel central aceste date. În fiecare zi, fiecare laborator care testează raportează numărul total de teste, raportează numărul de pozitivi, iar cei de la GCS le iau, pe pun la grămadă şi ni le comunică. Dar în acest moment, nu ştim în Iaşi câţi s-au testat, în Braşov. Doar prefecturile, nu toate, mai raportează defalcat câte teste se fac", a explicat jurnalistul Sergiu Cora.

Situaţii absurde: zero testări, un infectat depistat

Jurnaliştii Antena 3 au început să sune în fiecare judeţ în parte, la Direcţiile de Sănătate Publică, pentru a afla câte teste se fac, iar rezultatele obţinute sunt de domeniul absurdului. În Bistriţa-Năsăud, în trei zile (16,17,18 ianuarie) s-au făcut doar 304 teste, dintre care 62 pozitive. Pe de altă parte, în Timiş s-au făcut 4767 de teste, cu 513 persoane depistate pozitiv. Logic, cu cât se fac teste mai multe, cu atât se depistează mai mulţi bolnavi de COVID. Doar că România în loc să crească numărul testărilor, le scade.

Astfel, în Satu Mare, pe data de 17 ianuarie s-au făcut 164 de teste (34 pozitive), iar a doua zi niciunul. La fel şi în Bistriţa-Năsăud. 98 de teste pe data de 17 ianuarie, niciunul pe data de 18 ianuarie. Culmea, în ziua cu niciun test raportat, a fost depistată o persoană pozitivă. Acesta îşi făcuse testul în alt judeţ, dar avea reşedinţa pe Bistrinţa-Năsăud.

"Cum poţi să gestionezi o pandemie, cum să afli dacă un judeţ are o rată de infectare mai mare, cum să iei măsuri acolo? Nu se ştie nimic despre cum se testează în judeţe", a concluzionat Mihai Gâdea ancheta jurnaliştilor Sergiu Cora şi Sabrina Preda.

În perioada 16-19 ianuarie 2021, în România s-au făcut 79,239 de testări COVID. În acelaşi timp, în Italia s-au făcut de 11 ori mai multe teste - 885.226. Culmea, Italia este pe lista noastră a ţărilor din scenariu galben, pentru că la noi indicele de infectare a scăzut, din simplul motiv că nu se fac teste, nu că pandemia este ţinută sub control.

×
Subiecte în articol: INSP COVID-19
Parteneri
Firea și Burduja sunt noii candidați la Primăria Capitalei
x close