Antena 3 CNN Actualitate Harta salariilor din România. Unde se plătește cel mai bine

Harta salariilor din România. Unde se plătește cel mai bine

România are în continuare dezechilibre majore în privința salariilor. Un bucureștean câștigă, în medie, de două ori mai mult decât un teleormănean.

Harta salariilor din România. Unde se plătește cel mai bine
Sursa foto: Pixabay
de Roana Rotaru    |    09 Oct 2021   •   10:12

Cel mai bine plătiți angajați din România sunt în București, acolo unde salariul mediu trece de 4.600 de lei.

Datele statistice INS arată că doar în Capitală și în județul Cluj salariile reușesc să treacă de 4.000 de lei.

Pe următoarele locuri în topul județelor cu cele mai mari salarii din România sunt Timiș, Ilfov și Sibiu, toate cu peste 3.500 de lei net.

La polul opus, la doar 100 de km de Capitală, în județul Teleorman, este cel mai mic salariu mediu din țară, 2632 de lei. Potrivit informațiilor publicate pe site-ul Consiliului Județean, industria din Teleorman mai stă doar în cinci fabrici. Cea mai mare dintre ele fiind o fabrică de rulmenți. În rest. teleormănenii se bazează foarte mult pe agricultură, în special agricultură de subzistență.

Și în județele Maramureș, Covasna, Suceava și Harghita, salariile sunt relativ modeste în comparație cu ceea ce se oferă în alte județe.

Dacă ne uităm la ce industrii oferă cele mai mari salarii, aici topul a rămas neschimbat. Salarii generoase sunt în IT, de peste 8.700 de lei, dar și în industria extracției de petrol și gaze, precum și în intermedieri financiare, adică în sectorul bancar.

La polul opus, cele mai mici salarii sunt în hoteluri și restaurante, unde venitul este de sub 2.000 de lei. Salarii modeste oferă și angajatorii din fabricile de îmbrăcăminte și de mobilă, sau din industria alimentară.

×
Subiecte în articol: salarii România
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close