Antena 3 CNN Actualitate Harghita: slogan pentru români - "Ocupanţi, căraţi-vă!"

Harghita: slogan pentru români - "Ocupanţi, căraţi-vă!"

Harghita: slogan pentru români - "Ocupanţi, căraţi-vă!"
Sursa foto: secui
05 Iun 2009   •   13:28

Un număr de 200 de persoane au participat joi seara, la Miercurea Ciuc, la comemorarea Tratatului de la Trianon, acţiunea fiind organizată de "Mişcarea Tinerilor din 64 de Comitate", transmite Agerpres.
Comemorarea a început la ora 17.32, ora la care a fost semnat Tratatul de la Trianon. La statuia din faţa Consulatului Ungariei la Miercurea Ciuc a fost depusă o coroană de flori şi au fost rostite discursuri în care s-a vorbit despre "nedreptatea" făcută maghiarilor la Trianon. După acest moment, participanţii au mărşăluit în centrul orasului, purtând în mâini drapelul Ungariei, steaguri negre şi steagul lui Arpad, simbol al organizaţiei extremiste din Ungaria "Garda Maghiară". Pe tot parcursul marşului s-a scandat, în limba maghiară, "Jos Trianonul!", "Inima secuilor bate ungureşte" sau "Ocupanţi, căraţi-vă!".
Pe platoul din faţa Palatului Administrativ din Miercurea Ciuc, organizatorii au ridicat o cruce din lemn pe care au aşezat harta Ungariei Mari, confecţionată tot din lemn, şi i-au pus o coroană din sârmă ghimpată. Reprezentanţii Mişcării Tinerilor din cele 64 de Comitate au afirmat că reprezintă "calvarul prin care a trecut Ungaria, după Trianon, care a fost similar cu cel al Mântuitorului când a fost urcat pe cruce".
Manifestarea s-a încheiat cu intonarea imnului Ungariei şi a imnului secuiesc.
"Mişcarea Tinerilor din 64 de Comitate" a fost înfiinţată în aprilie 2001, în Ungaria, de către tineri maghiari cu orientare de dreapta şi are ca scop "obţinerea autonomiei maghiarilor din bazinul Carpatic, precum şi prezentarea nedreptăţilor cauzate de Tratatul de pace de la Trianon".
Tratatul de la Trianon a fost semnat pe 4 iunie 1920, între Puterile Aliate şi Ungaria, stat succesor al Imperiului Austro-Ungar, înfrânt în Primul Război Mondial. În urma acestui tratat, Transilvania şi zone ale Banatului au trecut din componenţa fostului imperiu Austro-Ungar în cea a Romaniei.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Harghita autonomie teritoriala
Parteneri
Armand a fost trimisă în judecată. Mesajul său către Marcel Ciolacu
x close