Antena 3 CNN Actualitate Horea Uioreanu, ŞPAGĂ pentru contracte cu dedicaţie. Iată cum ţinea preşedintele CJ Cluj evidenţa mitei

Horea Uioreanu, ŞPAGĂ pentru contracte cu dedicaţie. Iată cum ţinea preşedintele CJ Cluj evidenţa mitei

Horea Uioreanu, ŞPAGĂ pentru contracte cu dedicaţie. Iată cum ţinea preşedintele CJ Cluj evidenţa mitei
Sursa foto: Foto:Agerpres
31 Mai 2014   •   19:01

15 % din valoarea contractului. Acesta era tariful pe care îl percepea Horia Uioreanu, şeful Consiliului Judeţean Cluj, pentru a da cu dedicatie contracte pe bani publici. Din referatul procurorilor şi din interceptările de la dosar reiese modul în care Horea Uioreanu şi consilierul său, Marius Răzvan Pop, luau şpagă de la patronii anumitor societăţi pentru a le da ilegal contractele pe care aceştia şi le doreau.

Potrivit DNA, Horia Uioreanu a instituit regula „întoarcerii" către sine a unui comision de 10-15% din valoarea contractelor finanţate de la bugetul judeţului.

DNA: Restant la plata mitei către Uioreanu, Pogăcean negocia reducerea comisionului pentru acesta

În referatul procurorilor, se arată că Uioreanu a cerut de la un om de afaceri aproape 700 de mii de lei. În schimbul acestei sume, Uioreanu aproba finanţarea unor lucrări pe care firma afaceristului le avea în derulare în judeţul Cluj. Cel care avea grijă ca şpagă să ajungă la şeful Consiliului Judeţean era consilierului său personal, Pop Răzvan Marius.

POGĂCEAN VASILE -  Mă, spune-i la Horea, ascultă ce îţi spun eu, că dacă se mişcă lucrurile rapid şi ăsta, mă ocup în avans de tăt…
POP RĂZVAN MARIUS  -Da
POGĂCEAN VASILE -  ….neinteligibil… de socoteala asta tăt ce trebe, numa să apuc la prima decontare, înţelegi? După aia le „băgăm" noi pe facturi, ştii ce zic?

Sursa: referatul procurorilor

Anchetatorii mai susţin că şeful Consiliului Judeţean Cluj a aprobat contractul pentru construcţia unei piste pentru aeroportul din Cluj cu suma de 10 milioane de euro, prin proceduri de achiziţie ilegale în favoarea omului de afaceri Ioan Bene.

Pentru a dispune de alocări de resurse de la bugetul CJ Cluj, afaceristul i-ar fi dat lui Uioreanu suma de 278.000 lei, în mai multe tranşe, pe care cei doi i-au disimulat sub forma unui contract pentru un sondaj. Potrivit procurorilor, evidenţa şpăgii era ţinută de consilierul lui Uioreanu într-un tabel electronic.

POP RĂZVAN MARIUS: Deci ai avut aşa, în 2012 arierate la Fizeş, 1200, în 2013 la Câţcău OG 28, 200, la Fizeş 1000 şi aşa...
UIOREANU HOREA DORIN: Da.
POP RĂZVAN MARIUS: La arie....OG 28 a doua tură, la Câţcău atâta...
UIOREANU HOREA DORIN: Astea s-au încasat deja.
UIOREANU HOREA DORIN: Bun, şi el o dat...
POP RĂZVAN MARIUS: El o plătit...
UIOREANU HOREA DORIN: Şi total cât îi? Îmi spunea că ...un miliard şi ceva până la urmă.
POP RĂZVAN MARIUS: El o plătit un miliard...
UIOREANU HOREA DORIN: Da.
POP RĂZVAN MARIUS: O sută până acuma.
UIOREANU HOREA DORIN: Bun, deci îi...
POP RĂZVAN MARIUS: Şi mai are ...
UIOREANU HOREA DORIN: Deci trei.
POP RĂZVAN MARIUS: Aproape trei.
UIOREANU HOREA DORIN: Cu varianta 10 ? Cu varianta 10?

Sursa: referatul procurorilor

Horea Uioreanu a fost arestat preventiv pentru 30 de zile. Preşedintele Consiliului Judeţean Cluj este urmărit penal pentru cinci infracţiuni de luare de mită, fals în înscrisuri sub semnătură privată şi complicitate la spălare de bani. Alături de el au mai fost reţinuţi doi oamenei de afaceri pentru dare de mită.

×
Subiecte în articol: Horea Uioreanu
Parteneri
Hidroelectrica anunţă perioada în care românii pot transmite indexul în aprilie
x close