Antena 3 CNN Actualitate Guvernul actual promite companiilor HoReCa bani pe care trebuie să-i dea viitorul guvern şi să-i aprobe Comisia Europeană

Guvernul actual promite companiilor HoReCa bani pe care trebuie să-i dea viitorul guvern şi să-i aprobe Comisia Europeană

Companiile din industria ospitalităţii vor putea obține, din 2021, noi ajutoare de stat menite să le ajute să supravieţuiască în condiţii de pandemie. Anunţul a fost făcut, miercuri, de ministrul Economiei, Virgil Popescu.

Guvernul actual promite companiilor HoReCa bani pe care trebuie să-i dea viitorul guvern şi să-i aprobe Comisia Europeană
Sursa foto: Hepta
de Adrian Iclozan    |    25 Noi 2020   •   16:45

Valoarea totală a schemei de ajutor, care va trebui să fie notificată Comisiei Europene, este de 500 de milioane de euro. Beneficiarii vor primi 20% din pierderea înregistrată la cifra de afaceri, după compararea rezultatului din 2020 cu cel din 2019.

Pierderea va trebuie să se refere la activităţile derulate în industria ospitalităţii, pe codurile CAEN autorizate, în limita unui plafon de 800.000 de euro, a explicat ministrul Economiei.

Plafonul de 800.000 de euro derivă dintr-o prevedere a Comisiei Europene referitoare la ajutorul per companie în contextul pandemiei.

Schema de ajutor pentru HoReCa, discutată miercuri, la Guvern, între patroni și premierul Ludovic Orban

Precizările ministrului vin după discuţiile din timpul dimineţii între reprezentanţii patronilor din HoReCa şi premier.

"Am dat drumul schemei de ajutor de stat pentru notificare la Consiliul Concurenței, urmând ca documentul să plece la Bruxelles. Este vorba de ajutor de stat de 20% pentru pierderile suferite la nivelul cifrei de afaceri din anul 2020 față de anul 2019. Vom avea în primă lectură, în prima ședință de guvern, ordonanța de urgență care va detalia schema de ajutor de stat. Ea va intra în vigoare în momentul în care va fi aprobată de Comisia Europeană", a detaliat Virgil Popescu.

Pentru a beneficia de bani prin intermediul schemei, firmele HoReCa trebuie să aibă cifra de afaceri pe anul 2020 certificată prin bilanț.

Mecanismul concret prin care banii vor ajunge la firmele din HoReCa urmează să fie stabilit.

×
Subiecte în articol: HoReCa Virgil Popescu
Parteneri
Orașul din Europa care cere ca ziua să aibă 26 de ore în loc de 24
x close