Antena 3 CNN Actualitate HoReCa, în comă acută din cauza pandemiei. Câţi români au fost siliţi să plece din ţară sau să-şi schimbe meseria

HoReCa, în comă acută din cauza pandemiei. Câţi români au fost siliţi să plece din ţară sau să-şi schimbe meseria

Circa 100.000 de angajaţi care lucrau la începutul anului trecut în turism, HoReCa şi industriile conexe au ales să plece către alte industrii sau chiar în afara ţării.

HoReCa, în comă acută din cauza pandemiei. Câţi români au fost siliţi să plece din ţară sau să-şi schimbe meseria
de Adrian Iclozan    |    04 Feb 2021   •   13:55

Potrivit specialiştilor din domeniu, criza financiară generată de criza medicală a decimat forţa de muncă

„Din cei 200.000 de angajaţi în această industrie, respectiv alţi 200.000 de angajaţi care lucrează pentru această industrie, deci pe orizontală, estimăm că între 70.000 şi 100.000 au ales să părăsească această industrie, să se reorienteze către alta sau chiar să părăsească ţara”, a declarat joi Daniel Mischie, președintele Organizației Patronale a Hotelurilor și Restaurantelor din România (HORA).

Industria HoReCa a fost afectată pe toate palierele, chiar dacă efectele cele mai vizibile sunt la nivelul restaurantelor, barurilor şi cafenelelor.

Înainte de izbucnirea pandemiei, turismul de business avea cea mai mare pondere a veniturilor în totalul încasărilor din această industrie, fiind vorba de hoteluri de lux, cu clasificări de patru sau cinci stele.

Criza pandemică a schimbat însă acest lucru, în prezent hotelurile din marile oraşe aavând un grad mediu de ocupare de circa 20%.

„Hotelurile din oraşe sunt cel mai afectate, acolo unde gradul mediu de ocupare nu a depăşit 20%, iar 20% deja înseamnă pierdere fără discuţie”, a spus, la rândul său, Mohammad Murad, preşedintele federaţiei patronatelor din turism.

Sursa: Mediafax

×
Subiecte în articol: HoReCa colaps
Parteneri
Potopul din Dubai explicat de climatologi
x close