Antena 3 CNN Actualitate Hoţii de carte: Românii care au furat ediţii princeps de Newton şi Galileo, condamnaţi vineri, la Londra

Hoţii de carte: Românii care au furat ediţii princeps de Newton şi Galileo, condamnaţi vineri, la Londra

Banda de români care furau cărţi de mare valoare au fost condamnaţi şi încarceraţi vineri în Regatul Unit, a anunţat poliţia britanică, citată de Dailymail. 

Hoţii de carte: Românii care au furat ediţii princeps de Newton şi Galileo, condamnaţi vineri, la Londra
de Dana Musceleanu    |    02 Oct 2020   •   23:45

Toţi cei 12 cetăţeni români, care formau o reţea de hoţi specializată în carte veche au pledat "vinovat" şi au primit pedepse de la trei ani şi trei luni de închisoare până la cinci ani şi opt luni. Sentinţele au fost pronunţate joi şi vineri de către Tribunalul din Kingstown (sud-vestul Londrei). 

Unii dintre inculpaţi au fost condamnaţi pentru furtul în sine, iar alţii pentru planificare şi scoaterea din ţară a obiectelor furate, se menţionează într-un comunicat al Scotland Yard. 

Printre infracţiunile comise de bandă în Marea Britanie, între sfârşitul anului 2016 şi jumătatea lui 2019, este furtul a 200 de cărţi vechi, numite şi incunabule, imprimate înainte de 1500, estimate la peste 2,5 milioane de euro. Operele au fost descoperite în urmă cu două săptămâni în România.

"Aceste condamnări vin să încoroneze cu succes trei ani de anchetă complicată, care a identificat şi condamnat o bandă organizată română necunoscută până atunci", a subliniat şeful anchetei, Andy Durham.

Ofiţerii britanici au lucrat la această anchetă împreună cu poliţiştii români şi carabinierii italieni, alături de Europol şi Eurojust. 

×
Subiecte în articol: Londra
Parteneri
Cum va fi vremea în vacanța de Paște și când scăpăm de frig
x close