Antena 3 CNN Actualitate Iaşi. Fonduri pentru gripa aviară, folosite la crearea unei rase de caprine

Iaşi. Fonduri pentru gripa aviară, folosite la crearea unei rase de caprine

Iaşi. Fonduri pentru gripa aviară, folosite la crearea unei rase de caprine
Sursa foto: Foto: turnofftheglory.com
14 Dec 2010   •   15:13

Gripa aviară a costat România cel puţin şase milioane de euro, bani daţi doar pentru dezinfecţie. Un director din Ministerul Transporturilor a plătit această sumă unei firme din Iaşi, care nici măcar nu avea aparatura necesară.

O parte din banii obţinuţi din această afacere ar fi fost spălaţi printr-o staţiune ştiinţifică de creare a unor noi rase de caprine. Acum, după cinci ani, directorul şi patronul companiei au fost arestaţi preventiv pentru corupţie şi infracţiuni economice.

După transferul banilor, cumnatul omului de afaceri ieşean Tonel Ursache, Valică Afrăsinei a înfiinţat o societate agricolă. Între aceasta şi firma de dezinfecţie s-a încheiat un contract de consultanţă pentru construcţia unui centru ştiinţific în care să se efectueze activităţi de ameliorare genetică a caprinelor. În realitate însă lucrurile nu au stat deloc aşa.

Aşa-zisa „Staţiune" zootehnică este de fapt o simplă stână cu nişte capre. (...) S.C. Agrozoovet Consult Imprex S.R.L. nu avea nici autorizaţie de construcţie a fermei, nici acte de proprietate. Aceasta este o dovadă în plus că ferma, denumită pretenţios "Staţiune de cercetare", din punct de vedere legal şi funcţional este o pură ficţiune.

Totuşi, în contul firmei de cercetare au fost viraţi în 2007 şi 2008 peste 3 milioane de lei. După începerea anchetei deţinătorii afacerii au intrat în panică pentru că fiecare leu intrat şi ieşit din firmă trebuie justificat.

Din documente reiese că staţiunea deţine 200 de capre. Problema cea mai mare era că sumele cheltuite prin fermă erau mult prea mari pentru costul real al animalelor. Imaginaţia celor doi nu lasă însă de dorit...

Cercetările continuă în dosar şi asupra altor angajaţi din Ministerul Transporturilor implicaţi în dezinfecţia de după gripa aviară.

 

×
Subiecte în articol: gripa aviara capre
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close