Antena 3 CNN Actualitate Iaşi. Ruşii s-au îndrăgostit de cireşele de la Miroslava şi plătesc bani grei pentru ele

Iaşi. Ruşii s-au îndrăgostit de cireşele de la Miroslava şi plătesc bani grei pentru ele

Iaşi. Ruşii s-au îndrăgostit de cireşele de la Miroslava şi plătesc bani grei pentru ele
Sursa foto: Foto: lusciousfood.wordpress.com
01 Iul 2011   •   23:46

Deşi suntem în plină criză, suntem totuşi buni la ceva. Cireşele de Iaşi au ajuns printre cele mai cunoscute din lume. Nu doar noi le mâncăm cu poftă. Ruşii "s-au îndrăgostit" de cireşele de la Miroslava. Sunt dispuşi să plătească oricât doar ca să aibă pe masă câteva "boambe de Cotnari".

Staţiunea de cercetare din Iaşi se laudă cu cea mai bună producţie din ultimii 5 ani. Sunt mai multe cireşe decât frunze în copaci, iar calitatea este la cote maxime. Aşa că imediat s-au găsit şi clienţi. Ruşii au cumpărat aproape toate cireşele. În doar o săptămână, 120 de tone au luat drumul Moscovei. Preţul - unul foarte bun - un euro pe kilogram.

La aşa producţie, nu puţini au fost cei care au venit la cules. Preţul plătit pentru o găleată culeasă este de 3 lei, iar un culegător bun şi cu experienţă poate strânge uşor într-o zi şi 100 de lei.

Piaţa internă nu rămâne fără marfă. Numai de la Iaşi vor fi procesate peste 40 de tone de cireşe din care se va face compot sau dulceaţă. Ieşenii şi-ar dori foarte mult să ajungă să vândă cireşe în China. De ce? Acolo un kilogram de cireşe este foarte scump.

×
Subiecte în articol: cirese rusi Rusia
Parteneri
Cătălin Cîrstoiu: Eu dorm liniştit că am ajutat pacienţii
x close